„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán évértékelője – Baj van a mundérral

18/02/2020 15:11

| Szerző: Klubrádió

Lehet, hogy Orbán Viktor maga is szívesen bújna egyenruhába – véli Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter. Az tény, hogy szívesen mutatkozik katonákkal együtt. 

2020. február 18. Reggeli gyors - részlet 20.02.18. Juhász Ferenc
08:47
00:00

Egyenruhában vettek részt a miniszterelnök évértékelőjén magas rangú katonai vezetők, köztük Korom Ferenc altábornagy, a honvédség parancsnoka, az ő helyettese, vagyis Böröndi Gábor altábornagy és Mihócza Zoltán a Magyar Honvédelmi Parancsnokság törzsfőnöke. Rajtuk kívül több nyugalmazott törzsfőnök és más volt katonai vezető is hallgatóság soraiban ült. Ezzel csak az a baj, hogy az alaptörvénybe ütközik – mondta el Juhász Ferenc, volt MSZP-s honvédelmi miniszter. Aktív katonák nem vehetnek részt pártrendezvényeken, de a nyugalmazott tábornokok is megsértik ezzel az egyenruhaviselés szabályait.

A Honvédelmi Minisztérium válasza a törvénysértésre egyszerű, szerintük nem pártrendezvényről volt szó, hanem kormányzati évértékelőről. Csakhogy a rendező szervezet a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány volt.

Juhász Ferenc szerint lehet, hogy Orbán Viktor maga is szívesen bújna díszegyenruhába, mindenesetre láthatóan szívesen mutatkozik katonák társaságában, az évértékelőn is külön felhívta a figyelmet a jelenlétükre. Nemzetközi elveket sért, amikor a katonákat közel akarja hozni a politikához, sőt be akarja vonni őket a saját politikájába. Az régóta megfigyelhető, hogy a miniszterelnök tudatosan lazít azokon a szabályokon, amelyek a világban elfogadottak. Ilyen volt az a lépése, amikor katonákat vont be a határvédelembe, ami egészen más feladat.

Több olyan külföldi misszióban is részt vett a magyar honvédség, amelynek célja a rendfenntartás volt, tehát ilyen kiképzés létezik a hadseregben. Juhász Ferenc azt természetesen nem állítja, hogy Orbán Viktor alkalomadtán bevetné a katonákat hazai rendfenntartásra is, de azt igen, hogy az ilyen esetben szükséges eszközök rendelkezésre állnak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook, Orbán Viktor oldala.

Reggeli gyors
2020.02.18. 06:00
Műsorvezető: Dési János