„Klubrádió
Reggeli gyors

Azt veszik el az egyetemektől, ami megspóroltak

10/06/2021 11:23

| Szerző: Klubrádió

Nem elvesznek 150 milliárd forintot az egyetemektől, hanem tavaly a járvány időszakában az intézményeknek például a fűtésszámlák radikális csökkenése miatt ennyi pénzük maradt. Ugyanakkor ezt a pénzt fejlesztésre kellene fordítani, de a kormánynak más tervei vannak vele.

A hírek arról szóltak, hogy a kormány 150 milliárdot elvon az egyetemektől, ugyanakkor Máté András, nyugdíjas egyetemi docens, az oktatói hálózat tagja a Reggeli gyorsban eloszlatta a homályt ebben a kérdésben.

2021. június 10. Reggeli gyors - részlet 21.06.10. Máté András
04:04
00:00

"Ez egy zavaros ügy", mondta. Szerinte ugyanakkor nincs tragédia, hiszen ha tényleg ennyivel csökkennének az egyetemek kiadási lehetőségei, az "gyakorlatilag lenullázás lenne", hiszen az idei költségvetésben a felsőoktatás "összes dologi előirányzata 190 milliárd forint volt. Ehhez képest érdemes viszonyítani".

Azonban arról van szó, hogy ez a 150 milliárd forint, amit most a járványalapba csoportosított át a kormány, az "valószínűleg egy maradványösszeg", ami abból maradt, hogy a járvány következtében a fűtési és közműszámlák alacsonyabbak lettek, és az egyetemek nagy többségének pénzügyi mérlegében megváltozott annak a pénznek a státusza. Hogy ezt a pénzt miért éppen a járványalapba kell átcsoportosítani, annak szerinte a rosszhiszemű magyarázata az, hogy "mert így az szabadon felhasználható összeg lesz".

A felsőoktatásnak óriási fejlesztési igények voltak, a költségvetésben 1500 milliárdból 900 milliárdot meg is pályáztattak erre, de "komolytalan feltételekkel". Ebben volt a most szóba került 150 milliárd forint is, amit "eredetileg a felsőoktatásra szánták". Ha ennyi maradt, akkor ezt a pénzt is fejlesztésre kellett volna fordítani, mondta Máté András.