„Klubrádió
Reggeli gyors

Azért drága a benzin, mert a kormánynak kell a pénz

13/01/2023 11:21

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az európai legolcsóbból másfél hónap alatt a legdrágább lett a tankolás Magyarországon, ahonnan már megéri átjárni üzemanyagért a szomszédos országokba is. Pletser Tamást elemző szerint azért nem olcsóbb az üzemanyag, mert a kormány és a költségvetés "komoly hiánnyal küzd".

2023. január 13. Reggeli gyors - részlet Pletser Tamás 2023. 01. 13.
05:53
00:00

A szomszédos országokhoz képest is Magyarországon a legdrágább a tankolás, még Ausztriához képest is 30-50 forinttal drágább az üzemanyag, mondta a Reggeli gyorsban Plester Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. A horvátokhoz képest pedig még nagyobb a különbség, 100 forint literenként, amiért már megéri átjárni tankolni, és már bevásárolni is, mert az egyes árucikkek is kevesebbe kerülnek.

 
Illusztráció, Forrás: Flickr.com
 

 

Az elemző arról beszélt, hogy 2022. december 6-a előtt hatósági áras volt a dízel és a benzin, literenként legfeljebb 480 forintba került, de azóta "másfél hónap alatt átlendültünk a ló másik oldalára". Ennek oka Plester szerint hogy a 13 hónapon át létezett ársapka jelentős piaci torzulásokat okozott, ezért a piac nehezebben tud reagálni. A piac torzulásátról azt mondta a szakember, hogy mialatt hatósági áras volt az üzemanyag, sok kút bezárt, vállalkozások tönkrementek, így a mostani piac teljesen más, mint egy éve volt. Korábban 940 benzinkút volt, ezek jó része bezárt, és mindenki jelentős tőkét veszített. A kiskereskedőket pedig "magához kötötte" a legnagyobb forgalmú cég, így a verseny is kevésbé éles.

Pletser szerint azért nem olcsóbb az üzemanyag, mert a kormány és a költségvetés "komoly hiánnyal küzd", amit elkezdtek lefaragni: ennek az egyik módja pedig az üzemanyagok adóztatása, ami az egyik oka volt az ársapka megszüntetésének, ugyanis az ársapka eltörlésének bejelentésével együtt a kormány jelentős, több irányú adóemelést hajtott végre, és az üzemanyagok adótartalmát literenként 70-90 forinttal növelte.

Tavaly rekordot döntött az üzemanyagfelhasználás Magyarországon, ami nyilvánvalóan az olcsó benzin és dízel miatt volt, de azóta, hogy az árakat megemelték, "jóval kisebb lett a forgalom". Pletser arról is beszélt, hogy emiatt az országon átmenő forgalom sem nálunk tankol, illetve sokan a szlovén, horvát határ mentén a szomszédba járnak tankolni.

Hogy a nemsokára életbe lépő orosz olaj elleni szankciók milyen hatással lesznek az árakra, azt mondta, az árakra közvetlenül nem, inkább csak közvetve Európa ellátására lesz hatással, mivel korábban a legnagyobb termékimportőr Oroszország volt, de mindenhol igyekeznek lecserélni az orosz olajat, új beszállítási útvonalakat keresnek, így pótolni tudják a kiesést. Szerinte benzinből nem, de dízelből lehet hiány, ezt majd az USA-ból, vagy a Közel-Keletről pótolják.