„Támogassa
A lényeg

Az ukránok felfüggesztették Mariupol evakuálását

5/03/2022 09:22

| Szerző: Klubrádió

A tervezett evakuálást elhalasztották, mivel az orosz haderők, amelyek a várost körülvették, nem tartják be a megtárgyalt fegyverszünetet.

"Jelenleg megoldást keresünk a humanitárius problémákra, és minden elképzelhető lehetőséget számba veszünk a blokád feloldására" - mondta a városi tanács Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben Vadim Bojcsenko"Elsődleges célunk a tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba" - tette most hozzá Mariupol első embere – írja a Telex.

 Ukrajnai háborúMariupol, 2022. március 2. Orosz támadásban megsebesült embereket látnak el a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. március 1-jén. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Jevhen Maloletka
 

Az oroszok azt ígérik, hogy engedik elmenni a blokád alá vont Mariupol lakosságát – írja a portál. Humanitárius folyosó nyílik az orosz csapatok által blokád alá vont délkelet-ukrajnai Mariupolnál az Interfax orosz hírügynökség szombati, az orosz védelmi minisztériumra hivatkozó jelentése szerint. A tárca bejelentése szerint az orosz erők moszkvai idő szerint tíz órakor beszüntetik a harcokat, hogy Mariupol és a szomszédos Volnovaha civil lakossága elhagyhassa a területet

A városban élők helyi idő szerint délelőtt 11 és délután négy között hagyhatják el a várost. A várost elhagyni Zaporizzsja felé lehet majd, a városvezetés tájékoztatása szerint buszokat is biztosítanak majd azoknak, akiknek nincs saját autójuk. Mariupol polgármestere szerint a szombati evakuálás csak az első lépése lesz a folyamatnak, mivel a várost folyamatosan lövik, nem marad más lehetőségük.

 Az ukránok máris felfüggesztették Mariupol evakuálását

Oroszország egyes területeken nem tartja be a fegyverszünetet, amelyről közösen állapodtak meg, s ezzel meghiúsítja Mariupol frontváros civil lakosságának az evakuálását – mondta az ukrán elnöki tanácsadó, Olekszij Aresztovics szombaton az ukrán tévében. A hírről az osztrák Der Standard számolt be.

A mariupoli hatóságok is bejelentették: a tervezett evakuálást elhalasztották, mivel az orosz haderők, amelyek a várost körülvették, nem tartják be a megtárgyalt fegyverszünetet. A városi tanács felszólította a lakosságot, hogy térjen vissza az óvóhelyekre, és további információig várjon az evakuálásra írja a 24.hu.