„Klubrádió
Reggeli gyors

Az Oppenheimer elvisz mindent az Oscaron

9/03/2024 18:00

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

Mihalek Zsuzsának, egy magyar jelöltnek is drukkolhatunk a hétfő hajnalban kezdődő Oscar-gálán. Berendezőként a legjobb production design díjára jelölték a Szegény párákért. "Oppenheimer elvisz mindent" - összegezte előre az Oscart Csákvári Géza, filmes újságíró a Reggeli gyorsban, de más tippekről, nyílt levélről és a kedvenceiről is beszélt.

2024. március 08. Reggeli gyors - részlet 24.03.08. Csákvári Géza
07:32
00:00

Csákvári Gézát a beszélgetés után kikérdeztük a tippjeiről, szerinte a legjobb női főszereplő díját Lily Gladstone kapja (Megfojtott virágok). Lily Gladstone az első őslakos származású színésznő, aki megkaphatja az Oscart ebben a kategóriában. Legjobb film, rendező, férfi főszereplő: az Oppenheimer lesz, tehát Christopher Nolan és Cillian Murphy. A legjobb női mellékszereplő Da'Vine Joy Randolph (Téli szünet) lesz szerinte. "Legjobb férfi mellékszereplő a legnyitottabb kategória: ha Barbie-nak kell díjat kapnia, akkor ez a díj legyen az, Ryan Gosling (Barbie) - mondta. Amúgy meg Mark Ruffallo-nak drukkolok (Szegény párák)." Legjobb filmnek egyébként ő a Téli szünetet szeretné, legjobb férfi főszereplőnek Paul Giamattit (Téli szünet), a legjobb rendezőnek Christopher Nolant.

"Mihalek Zsuzsa személyében a Szegény párák című filmnek a látványtervező csapatában van magyar érintettsége, ő Oscar-jelölést kapott, berendezőként a legjobb production design díjára jelölték - mondta a Reggeli gyorsban Csákvári. Mihalek Zsuzsa Shona Heath és James Price brit produkciós tervezőkkel együtt esélyes a díjra. Ennek a Frankenstein alapsztorijára épülő filmnek az az érdekessége, hogy ez egy igazi nemzetközi produkció, Jórgosz Lánthimosz görög rendező a megálmodója a történetnek. A 11 jelölést kapott filmnek "Emma Stone, egy igazi hollywoodi csillag a főszereplője, meg a producere is egyben, aki ezt az együttműködést a tető alá hozta, és Magyarországon forgatta az egész filmet. Budapest titkos nem önmagát alakítja, az egész látványtervező csapatot érdemes kiemelni. Ez egy felépített, díszletekben forgatott film volt."


"Oppenheimer elvisz mindent" - összegezte előre az Oscart. A monumentális életrajzi filmet az atombomba atyjáról, aki egyszerre volt világok pusztítója, tudós és gyötrődő ember, 13 kategóriában jelölték. "Hát, sajnos az a forgatókönyv látszik kikristályosodni az előzetes egyéb díjkiosztókon, többek között a szakszervezetek díjkiosztóin, a rendezőkén, a színészekén, a BAFTA-n, a Golden Globe-on, és amiknek a szavazóik, ugyanazok a szavazók, akik az Oscarra is szavaznak, kivéve az újságírókat, akik nem szavaznak az Oscarra, ezeken mindenhol az Oppenheimer tarolt, az Oppenheimer legjobb film, Christopher Nolan legjobb rendező, a legjobb férfi főszereplő (Cillian Murphy) a legjobb férfi főszereplő kategóriákban."


A legnagyobb A-listás sztárok írtak nyílt levelet az Oscar-díjátadó előtt az Oppenheimer-film kapcsán, "Tegyük a nukleáris fegyvereket történelemmé!". "Persze rakjuk le, én is támogatom ebből a szempontból ezeket a kérdéseket - mondta erről -, de  itt nagyon sok olyan film van, amiről azt lehet mondani, hogy fontos. Ott van a Megfojtott virágok is (Martin Scorsese-film), ahol a feldolgozandó problematika az őslakosoknak a kiirtása, az oszázs törzs tagjai ellen elkövetett gyilkosságok, különösen egy amerikai környezetben, és akkor nem is említettem, hogy a legjobb film környékén van Jonathan Glazernek a holokauszt filmje, az Érdekvédelmi terület, ami az auschwitzi idillt mutatja be az elkövetők szempontjából." A Barbie ezek között inkább szerinte egy feminista fricska, mintsem a nők elnyomása elleni kiáltvány, "de nyilvánvalóan érinti a témát, és ez egy jó dolog."


Többek között Ryan Gosling, a Barbie mellékszereplője tiltakozott amiatt, hogy a Barbie főszereplője, Margot Robbie és Greta Gerwig, a film író-rendezője kimaradt a Filmakadémia jelöléseinél. "A Barbie az egy kedves nyári film. Az is csoda, hogy egyáltalán a legjobb film kategóriában ott van a jelöltek között - mondta erről Csákvári. A film egyébként 8 jelölést kapott. - Nyilvánvalóan ez szól annak, hogy a tavalyi évnek az egyik legnagyobb kasszasikere volt, tehát én úgy gondolom, hogy a Greta Gerwig alkotócsapata már bőven megkapta azt a reflektorfényt és dicséretet, amit nekik járt: a közönségnek a voksát, hogy rengetegen beültek erre a filmre. Egyszerűen úgy gondolom, hogy egy díjkiosztónál  nem ez a favorit. Greta Gerwig miért nincs benne a legjobb rendező kategóriában?, kérdik. Öt rendező van. Ott van Justine Triet (Egy zuhanás anatómiája), ott van Martin Scorsese (Megfojtott virágok) a 10. jelölésével, Christopher Nolan (Oppenheimer), Jórgosz Lánthimosz (Szegény párák), Jonathan Glazer (Érdekvédelmi terület). Akkor én visszakérdezek a tiltakozóktól, hogy kit kéne eltörölni erről a listáról, hogy beférjen oda Greta Gerwig a Barbie-val?" A beszélgetés után megjegyezte, szerinte, ha valamin fel kell háborodni, az az, hogy Alexander Payne-t nem jelölték rendezőként a Téli szünetért.


Az egyik hallgató hívta fel a figyelmet, hogy az Oppenheimer kapcsán is van magyar érintettség: Haumann Máté, őt nem szokták emlegetni, Szilárd Leót alakítja. "Így van. Egyébként nem jelölt, de tényleg egy nagy dicsőség, ha valaki be tud kerülni egy Christopher Nolan-filmbe. Amikor júliusban a film kijött, akkor csatlakoztak a hollywoodi színészek a forgatókönyvírók sztrájkjához, és ez nem volt túl szerencsés Haumann Máté szempontjából, mert így nem tudott nagy interjúkat adni, nem tudta a rivaldafényt kiélvezni." A londoni bemutatón a színészek a fotózás után kivonultak a vörös szőnyegről. (Haumann Máté bordó öltönyben van a kép jobb szélén.) "Van még egy karakter, ha már ennyire belemegyünk az Oppenheimer magyar vonatkozásaiba - folytatta -, ott van egy magyar karakter a Teller Ede, akit Benny Safdie alakít, és ha nekem kéne szavazni, ő lenne a legjobb férfi mellékszereplő az idén, mert szerintem magasan ő volt a legjobb. Ő volt a legőrültebb, akiről elhittem, hogy nem egy átlagember."

Oscar-díjátadó:
A több mint 200 országban és térségben élőben megtekinthető műsor házigazdája az Emmy-díjas Jimmy Kimmel lesz, aki már negyedszer szórakoztatja az Oscar-gála közönségét. A vasárnap esti gála díjátadói között lesz Zendaya, Nicolas Cage, Brendan Fraser, Matthew McConaughey, Michelle Yeoh, Al Pacino, Michelle Pfeiffer, Mahershala Ali, Dwayne Johnson, Michael Keaton, Regina King, Jennifer Lawrence, Octavia Spencer, Ramy Youssef és Sam Rockwell is.
A legjobb film Oscar-szobráért tíz produkció versenyez: az American Fiction, a Barbie, az Egy zuhanás anatómiája, az Előző életek, az Érdekvédelmi terület, a Maestro, a Megfojtott virágok, az Oppenheimer, a Szegény párák és a Téli szünet.
A színészi kategóriákban mások mellett Bradley Cooper, Robert De Niro, Ryan Gosling, Emma Stone, Robert Downey Jr. és Jodie Foster is díjazott lehet. Akiket először jelölt a filmakadémia Lily Gladstone, Danielle Brooks, Da'Vine Joy Randolph, America Ferrera, Colman Domingo, Sterling K. Brown és Jeffrey Wright. 
.A magyar nézők hétfőn hajnalban a Disney+ streamingszolgáltatáson követhetik a ceremóniát.
Magyar mozikban a legjobb filmjelöltek közül játsszák: Egy zuhanás anatómiája, Érdekvédelmi terület, Téli szünet, Szegény párák, Előző életek, Oppenheimer.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Csákvári Gézával
2024.03.08., péntek 8:48
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert