„Klubrádió
Esti gyors

Az Oktatási Hivatal nem talált hibát tankönyveiben, de nem biztos, hogy a tanárok véleménye is ez lesz

12/04/2021 20:53

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az Okatatási Hivatal egyik részlege fejlesztette a 2021 szeptemberétől használatos a tankönyveket a másik pedig jóváhagyta azokat. Romankovics András szerint ez aligha lehetett versenyjogi szempontú vizsgálat. A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete alelnöke úgy véli, semmilyen garancia nincs arra, hogy a tankönyvek esetében elfogulatlan ellenőrzés történt volna.

2021. április 12. Esti gyors - részlet 21.04.12. Romankovics András
08:11
00:00

Az államosított tankönyvpiacon az Oktatási Hivatal előbb elkészítette, majd saját maga elbíráltatta, végül elfogadta a tankönyveket. A felkért szakértőknek néhány nap alatt kellett részletes bírálatot írniuk sok száz oldalról: talán nem meglepő, hogy minden könyvet rendkívül pozitívnak találtak – írja a Telex.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (TANOSZ) alelnöke, Romankovics András szerint az intézményi összeférhetetlenség tankönyvi esetéről van szó. Romankovics, aki 20 éven át maga is pedagógiaszakos tanító volt, megjegyezte a helyzet abszurditását jelzi, hogy egyazon szervezet, az Okatatási Hivatal egyik részlege készíti a tankönyvet a másik pedig jóváhagyja az.

Nem állami tankönyvkiadóknál az értékelésre két hónap is simán el szokott menni az ellenőrzés során. Most azért volt szükség a szokatlan sietségre – írja a portál –, mert a kormányzati oktatáspolitika által 2020 tavaszán átírt nemzeti alaptantervet (NAT) már szeptembertől be akarták vezetni, ehhez pedig a tankönyveket is néhány hét alatt kellett átdolgozni. A vizsgált 54 tankönyv közül 3 kivételével mindegyik 95 és 100 pont közötti értékelést kapott, helyesírási hibákat nem találtak bennük. De a hatodikus etika tankönyvbe bekerülhetett Pataki Attila egy versrészlete.

Szállítják a tankönyveket az iskolákba
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
 

"Azt gondolom, semmilyen garancia nincs arra, hogy ebben az esetben elfogulatlan ellenőrzés történhetett volna" – tette hozzá utalva arra, hogy a gyors munka több hibalehetőséget rejtett magában. Ehhez képest az Oktatási Hivatal által felkért szakértők a legtöbb tankönyvben meglepő módon alig találtak hibát, és mindegyiket gond nélkül átengedték. "Lehet-e érdemben megvizsgálni töbszáz oldalas tankönyveket néhány nap alatt?" – tette fel a kérdést Romankovics.

Azt is megjegyezte, hogy "egy versenyjogi szempontú vizsgálat nem így működik". Ilyen esetekben felértékelődik a szakértők vizsgálata, különösen, ha csak egy, vagy kétféle tankönv kerülhet a gyerekek elé.

Ezek miatt fejezte ki kétségeit a TANOSZ. Romankovics azt is hozzátette, hogy a következőkben a tanárok visszajelzéseit fogják összegyűjteni és elemezni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Romankovics Andrással
2021.04.12., hétfő 18:45
Riporter: Dési János