„Klubrádió
Esti gyors

Az MNB segítheti a TV2-t is

2/12/2019 21:57

| Szerző: Klubrádió

Érdekes módon támogatja a NER-es cégeket a Magyar Nemzeti Bank. A vállalatok által kibocsátott kötvények jó részét lejegyzi, amivel felkelti a magántőke érdeklődését is.

2019. december 02. Esti gyors - részlet 19.12.02. Csabai Károly
04:30
00:00

Eddig mintegy 430 milliárd forint értékű kötvény kibocsátásáról született döntés, ennek 40 százaléka kormánybarát, azaz NER-es vállalatokhoz kötődik. A Magyar Nemzeti Bank úgy segíti a cégeket, hogy lejegyzi a kötvények nagy részét. A papírok 70 százalékáról lehet szó, illetve van egy összeghatár is, ami 20 milliárd forint egy-egy cégnél. Az akció lényege, hogy a bank vásárlását látva a magántőke is megmozdulhat, így a kiválasztott cég kedvezőbb kamatozásúra cserélheti le a hiteleit. Nem nehéz észrevenni, hogy milyen vállalatok élhetek a lehetőséggel. Erről beszélt a Klubrádióban Csabai Károly, az Mfor és a Privátbankár munkatársa, aki témában hétfőn jelentetett meg cikket.

Most a TV2 következik, amely 30 milliárd értékben bocsát ki kötvényt. A hitelminősítő szerint épp annyira megbízható a médiavállalkozás, amennyire a programban való részvételhez kell. Ugyanakkor üzletpolitikája agresszív, akár meg is duplázhatja az adósságállományát. Arra sem árt tekintettel lenni, hogy a magyar televíziós piac limitált.

Míg a növekedési hitelprogramban kisebb és közepes vállalkozások vehettek rész, ebben a kötvényprogramban már nagy halak jönnek elő. Egy a lényeg, hogy barátságosak legyenek a kormányhoz.

Hogy a kormánynak és a cégeknek miért jó ez a szisztéma, az tudható, de legalábbis sejthető. Arra viszont Csabai Károly, a témában jártas újságíró sem tudott igazán válaszolni, hogy az MNB-nek mi ebben az üzlet.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2019.12.02. 18:00
Műsorvezető: Dési János