„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiszivárogtak az MCC luxusköltései

5/04/2024 13:06

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt években az adófizetők pénzéből hatalmas vagyonnal felruházott, kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) táborának a bruttó 100 millió forintos költségét teljes egészében a szakkollégium fizette. Ez az MCC belső beszerzési és kifizetési adataiból derül ki, amelyek a Direkt36 birtokába kerültek. A Klubrádiónak Gólya Ágnes, a Direkt36 újságírója nyilatkozott erről. A kiszivárgott adatokra Orbán Balázs is reagált.

2024. április 05. Reggeli gyors - részlet 24.04.05. Gólya Ágnes
11:29
00:00

Néhány év alatt nagyot változtak a körülmények a kormánypártok tehetséggondozó intézménye, a Mathias Corvinus Collegium körül. A téli táborának például korábban a ceglédfürdői diáktábor volt a helyszíne, ahol a táborozók 6-8 fős szobákban, emeletes ágyakon aludtak és diáktáborokra jellemző egyszerű ellátást kaptak. A 2023-as téli tábort azonban már a szlovákiai Ótátrafüreden rendezték meg. A 450 résztvevő az üdülőtelepülés egyik legelegánsabb szállodájában, a külön erre az alkalomra kibérelt, négycsillagos Grand Hotel Bellevue-ban pihent. A feltöltődést fedett medence, wellnessrészleg, squash-, bowling- és biliárdpályák, két étterem és egy éjszakai klub is segítette. 

"2020-ban jött el ez a fordulat - mondta Gólya Ágnes, a Direkt 36 újságírója az MCC életéről -, amikor egy külön kormányhatározattal alapítványi fenntartásába került az MCC, és megkapott egy csomó ingatlant, meg a MOL és Richter 10-10 százalékos részvénypakettjét, és onnantól kezdve indult el ez a vagyonfelhalmozás, meg vagyonjuttatás az MCC-nek. Szóval 2020 előtt azért még egészen más körülmények között zajlott az oktatás az MCC-ben, de az még az Orbán Balázs előtti idők voltak" - tette még hozzá utalva arra, hogy Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója az MCC kuratóriumi elnöke is egyben.

"Háromszoros áron rendeltek cateringet, meg foglaltak szállást, meg fizettek előadóknak az MCC rendezvényein" Gólya Ágnes szerint, mint a másik megkérdezett piaci cégek közül a legdrágább. Az MCC 600 millió forintot költött a rendezvényei étel- és italellátására, vagyis cateringre. A rendezvényeiken szinte mindig a Scruton kávézókat üzemeltető Apriori Cultura Nonprofit Zrt. intézi az ellátást, a cég bruttó 530 millió forintot számlázott ki az MCC-nek az elmúlt két évben. Az Apriori 2021-ig Szalai Zoltán MCC-főigazgató érdekeltsége volt, és jelenleg is Fidesz-közeli tulajdonosai vannak.

A leírtakra Orbán Balázs is reagált. "Nem azért írjuk ezeket a cikkeket, hogy a kormányzat feltétlenül reagáljon rá - mondta erről Gólya Ágnes -, hanem vagy változtasson, vagy pedig a nyilvánosság a közügyekkel jobban tisztában legyen. Természetesen ez egy nagyon fontos része, hogy reagálnak-e az illetékesek, csak jó lenne, ha az érdemben történne. Úgy érzem, hogy mi minden lehetőséget megadtunk az MCC-nek, talán 30-35 kérdést küldtünk nagyon részleteibe menően a cikk minden állításáról, de erre egy ilyen nagyon általános reakció érkezett, aminek gyakorlatilag annyi a lényege, hogy ők a kuratórium felé elszámolnak, és minden a jogszabályokon belül történik."

Ha összehasonlítjuk más felsőoktatási intézmények gazdálkodásával, költéseivel, táboraival, nagyon kirívó az MCC esete Gólya Ágnes szerint. "Mi beszéltünk négy másik szakkollégiummal. Az MCC alapból önmagában annyi állami támogatást kapott, mint az összes többi felsőoktatási intézmény együttvéve. Az egyik corvinusos szakkollégiumnak a teljes éves költségvetésük, amibe az épület fenntartása is beletartozik, az 110 millió forint körül van, és ők ezzel a jómódúbb, sok forrásból gazdálkodó szakkollégiumok közé tartoznak. Na most az MCC-nek a cikk elején szereplő téli tábora óta Ótátrafüreden annak a négy napja került egyedül bruttó 100 millió forintba."

Hogy mi a baj ezzel a fajta gazdálkodással? Gólya Ágnes szerint az aránytalanság és a túlzás a baj, és semmiképpen sem az, hogy sok pénzt fordítanak a diákokra. "Egy szakkollégiumnál, tehetséggondozónál az, hogy sok pénzt költ a diákjaira, az semmiképpen sem szégyenletes dolog. Az, hogy az MCC ma már nem értelmezhető kizárólag oktatási intézményként, mert rengeteg más tevékenységük van, és az, hogy a nagy részben közpénzekkel felpumpált pénzügyeiket nemcsak oktatásra fordítják, hanem egy ilyen ideológiai diplomáciai hálózat építésére, az mindenképpen aggályos. A kormány közvetlen állami támogatásokkal, ingatlanokkal, részvénypakettekkel olyan figyelemben részesíti az MCC-t, amiben nemcsak, hogy más szakkollégiumot nem részesít, hanem a teljes magyar felsőoktatást sem."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Gólya Ágnessel
2024.04.05., péntek 8:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert