„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Az ellenzéknek a gazdasági baloldal felől lenne esélye támadni a rendszert"

21/10/2022 20:02

| Szerző: Klubrádió/szg

A magyarok értékrendjéről friss felmérést készítő Policy Solutions kutatási igazgatója úgy látja: az ellenzéknek a gazdasági baloldal felől lenne esélye támadni a jelenlegi rendszert. Bíró-Nagy András szerint megélhetési, gazdasági, szociális kérdésekben, illetve az egészségügy és az oktatás terén érdemes a Fideszt kritikával illetni, mert ezekben van a legnagyobb mozgástér.

2022. október 21. Megbeszéljük / részlet, Bíró-Nagy András (22.10.21.)
11:29
00:00

Az elmúlt 12 évben sorra nyerte a jobboldal a választásokat Magyarországon, de a társadalom nagyobb része inkább baloldali értékeket képvisel gazdasági kérdésekben a Policy Solutions értéktérképe alapján, amelyről mi is írtunk. A tapasztalatokról kérdeztük a cég kutatási igazgatóját, Bíró-Nagy Andrást.

Azt mondta: fontos tanulság, hogy gazdaságilag jobboldali állásponttal, mint amivel Márki-Zay Péter volt ellenzéki miniszerelnök-jelölt is próbálkozott a kampányban, nem lehet többséget szerezni. Aki sikert szeretne elérni választáson, annak azt kell elhitetnie a választókkal, hogy ő az anyagi boldogulásuk garanciája. 

A Fidesz abban volt sikeres, hogy a háborús pszichózisban sok, még magát baloldalinak tartó ember is a biztonságot náluk találta meg. Kötőerő ebben a táborban kulturális értelemben a konzervatív családmodell: 79 százalék szerint a gyereknevelés célja a rend és a fegyelem megtanítása. 67 százalék szerint akkor jó a világ, ha a férfi a család feje, ő az első a családban és mindenki csak utána jön, 58 százalék pedig egyetért azzal, hogy a gyereknevelésbe egy-egy pofon belefér. Ezzel tehát nemcsak a fideszesek, hanem az ellenzéki szavazók egy része is egyet tud érteni.

Az abortusz témáját viszont nem véletlenül tekerte le Orbán Viktor néhány héttel ezelőtt (noha felmerült a szigorítás lehetősége), hiszen 80 százalék úgy gondolja, hogy a nőknek van joguk abortuszhoz nem kívánt terhesség esetén. A fideszesek sikerének titka, hogy meg tudják szólítani a kulturálisan konzervatív embereket, és erőteljesebben érik el azokat, akik valójában baloldali gazdasági értékeket vallanak.

Bíró-Nagy András úgy látja: az ellenzéknek a gazdasági baloldal felől lenne esélye támadni a jelenlegi rendszert. A gazdasági és szociális kérdésekben a hitelesség visszaszerzése a baloldali politika sikerének alapja, és ebben szerinte a Fidesztől magukat balra elhelyező pártoknak vannak hiányosságaik. Az egyértelmű, hogy az állami szerepvállalás, a munka világában, az egyenlőtlenségek csökkentése terén, az adózásban, vagy ahogy a piacgazdaságra tekintenek a magyarok, a baloldali válaszoknak többségük van. Az a kulcs, hogy kinek hiszik el a magyar választók, hogy ezekben őket képviselni tudja.

Úgy vélte: ne kulturális kérdésekről szóljon a politika, az ellenzék ne LMBTQ- és hasonló ügyekről folytasson vitát a kormánnyal, hanem elsősorban (és erre a mostani válsághelyzet bőven ad lehetőséget) megélhetési, gazdasági, szociális kérdésekben, illetve a közszolgáltatások, az egészségügy és az oktatás terén érdemes a Fideszt kritikával illetni, mert ezekben van a legnagyobb mozgástér.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2022. október 21., péntek 17:10
Műsorvezető: Bolgár György