„Klubrádió
Esti gyors

Árral szemben a jéghideg folyóban - Kárpáti János jegyzete

2/07/2020 18:02

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Putyin immár két évtizede áll Oroszország élén – hol államfőként, hol kormányfőként – bármelyik tisztséget töltötte be éppen, ő volt mindig az aduász. Erre szeretne most rátenni még bő másfél évtizedet.

2020. július 02. Esti gyors-részlet/ Kárpáti János jegyzete 2020.07.02.
02:08
00:00
Mától fogva aggódom a nyenyecekért. Történt ugyanis, hogy a nagy Oroszországban tegnap népszavazás volt, és összességében a választásra jogosultak közel kétharmadának részvétele mellett több mint 70 százalékos többséggel igent mondtak arra az alkotmánymódosításra, amely lehetővé teszi, hogy Vlagyimir Putyin akár 2036-ig elnök maradhasson – mármint akkor persze, ha az ő személyes ambíciói egybeesnek az Örökkévaló erre vonatkozó elképzeléseivel. Putyin immár két évtizede áll Oroszország élén – hol államfőként, hol kormányfőként – bármelyik tisztséget töltötte be éppen, ő volt mindig az aduász. Erre szeretne most rátenni még bő másfél évtizedet.

Na most, Oroszország lakosainak száma több mint 140 millió. És az Orosz Föderáció 85 régiója közül az egyetlen, ahol az alkotmánymódosítást leszavazták, a Nyenyec Autonóm Terület volt. Az Interfax hírügynökség szerint a "nem" szavazatok ott 54 százalékos többségbe kerültek.

Kik azok a nyenyecek? A szamojéd népcsoport legnagyobb létszámú népe. Oroszország északi területein, Észak-Európa és Nyugat-Szibéria északi felében laknak, az Északi-Dvina torkolatától a Jenyiszej torkolatáig. Legnagyobb létszámban Jamali Nyenyecföldön élnek, ennél kevesebben, mintegy 7500-an pedig azon a bizonyos Nyenyec Autonóm Területen – központja Narjan Mar –, ahol az összlakosság 42 ezer fő, többségük orosz, és ahol egyedüli régióként leszavazták Putyin uralmának végeláthatatlanságát. Nem tudom, mi a bajuk az ottaniaknak Moszkvával, de az biztos, hogy az erőviszonyok nem kedveznek számukra. Valami miatt mégis megmakacsolták magukat, árral szemben úsznak a jéghideg folyóban. Nyenyecföld nem koronáz. Legyünk nyenyecek.

Kárpáti János jegyzete a 2020. július 2-i Esti gyorsban hangzott el.