„Klubrádió
Esti gyors

Anyámnak írok SMS-t és lalalalala - Dési János jegyzete

13/03/2023 18:05

| Szerző: Dési János/Klubrádió

"Kétségtelen, a százmilliárdos vállalkozás nem tudta megmondani, ki cenzúrázott, nyilván kiesett az a pár sor magától, mint orosz oligarcha a huszadikról."

2023. március 13. Esti gyors-részlet (2023.03.13. Dési János jegyzete)
05:16
00:00

Mint az közismert, a százmilliárdos büdzséből működő fideszes propagandaadón, amikor korunk egyik legnépszerűbb ifjúsági előadója azt rappelte, hogy "belehalok, milyen szabad ország ez / Anyámnak írok sms-t és az Orbán les" – akkor történt valami, hiába kiáltotta együtt a veretes sorokat a közönség az előadóval, az csak nem hallatszott be a közvetítésbe. Elégedjünk meg annyival, hogy anyámnak írok sms-t és lalalalala.

Természetesen akadt, aki rögtön felvetette, hogy nagyon helyes, hogy kicenzúrázták azt a nevet, ugyanis a dal nyilvánvaló hazugságot tartalmaz. Még ha oké, elfogadjuk, hogy a Pegasussal és fajtársaival sok mindent le lehet lopni a telefonunkról, azért már mégsem Orbán les. Jogos felvetés. Hiszen pontosan tudjuk, hogy nem Orbán birtokolja a pesti Dunapart szállodáit, nem Orbáné a kőbánya, nem Orbáné a kamionos cég, nem Orbáné az Andrássy út és környéke, a Balaton teljes vízgyűjtő területe, az FHB bank és a többi. Ahogy ezek sem az övék, hát így nyilván nem is ő olvassa személyesen az SMS-eket. Bár talán mindannyiunknak jót tenne, ha napja nagy részét az anyukáknak írt üzenetek bogarászásával töltené. Pányimájes?

Kétségtelen, a százmilliárdos vállalkozás nem tudta megmondani, ki cenzúrázott, nyilván kiesett az a pár sor magától, mint orosz oligarcha a huszadikról.

Pár nappal később Kecskemétről sugárzott a Kossuth rádió katolikus szentmisét. A pap egyrészt beszélt egy példázaton keresztül a tanárok nehéz – kormányzatilag nehezített – munkakörülményeiről, másrészt, hogy bár sokszor azt tartják erősnek, aki legyőz másokat, de vajon mennyit ér ez, ha valaki más vérén és verítékén hízik és gazdagodik? Fontos kérdése ez az Újszövetségnek és már csak azért is hasznos erről sokat beszélni, mert a legújabb rubelkeresztények valahogy ezt a részt is mintha átugrották volna. Nyilván mikor ideértek akkor mindig rénszarvasvadászatra kellett szaladniuk. Szóval, fontos, hogy ezt felhozzák – kár, hogy az állami propagandarádió archívumából – mert mit tesz a véletlen? – éppen ez a rész maradt ki. Persze lebuktak, és azóta nem is tudják, hogy maradhatott ki, rejtély ez is, mint az a fényes csillag, amely az utat mutatta a kisdedig.

Aztán néhány napja a volt köztársasági elnök készített egy interjút az akkumulátorgyárak veszélyességéről. Ugye ő most környezetvédelemben utazik és valószínűleg önkéntes pártfelajánlásként vállalta, hogy környezetvédelmileg megvédi a beruházást. Amikor interjúalanya arról kezdett beszélni, hogy biztonságos „ha miden jól működik”, vagy például ott a gödi Samsung, ahol bizonyos veszélyes anyagokból több kerülhetett a talajvízbe, akkor a beszélgetésben eltereli a szót, a kész anyag YouTube-os változatából pedig kivágják ezt a szakaszt. Szerintük ez szerkesztés és nem cenzúra. Amit én gyakorlott szerkesztőként – mert annak gyakorlottabb vagyok egyelőre, mint köztársasági elnöknek – csak megerősíthetek. Vegyük például a már idézett, gyakran forgatott és szem előtt tartott könyvüket. Egy részt egész az elejéről. Ebben is ott szerepel, hogy Lopj! Paráználkodj! Ölj!.

Kétségkívül, kell hozzá egy kis szerkesztői beavatkozás, hogy a ne lopj, ne paráználkodj, ne ölj parancsokból kiszerkesszük a ne szócskát. De végül is ez nem cenzúra, nem hamisítás, ez egyszerű szerkesztői beavatkozás, amit egy kétkezi köztársasági elnök is el tud végezni, ha újságírásra adja a fejét.

Szép, nyugodt, békés ország a miénk. Ha valami zavaró üzenet hangzana el, azt ügyesen kiszerkesztik.

Tudjuk mi itt ez, hiszen az egész Klubrádiót szépen kiszerkesztették a frekvenciákból, mert kicsit zavaró az a sok igazság, ami itt mégiscsak előmászik. No, de mi túljártunk eddig az eszükön. Itt szólunk! Ha továbbra is segítetek minket ebben, akkor leleplezünk akár még pár ilyen szerkesztői fogást is.  Már csak a jegyzőkönyv kedvéért is.

Megjegyzem a hatásfokukról, mióta interneten szólunk jóval többen hallgatnak miket. Ha nem cenzúráznak, sose hallgattam volna se beton Hofit, se szentmisét Kecskemétről talán, de hogy Áder János beszélgetést sosem, az egészen biztos. Ezt is nektek köszönhetjük.

Dési János jegyzete az Esti gyors 2023. március 13-ai adásában hangzott el.