„Klubrádió
Anno Budapest

Anno Budapest: Társadalmi munka

8/10/2023 05:59

| Szerző: Klubrádió/pj

Az Anno Budapest ezúttal „kommunista vasárnapot” tart október 8-án, az adásban a társadalmi munka és a patronálás lesz a téma.

„A szocialista életmód alapvető követelménye a közösségi magatartás, melynek egyik fontos megnyilvánulási területe a közélet. A közélet a szocialista társadalomban tágan értelmezendő: nemcsak a társadalom egészének, vagy kisebb egységeinek alakítása érdekében folyó politikai tevékenységet foglalja magában, hanem a szocialista gazdasági-társadalmi rend jellegéből adódóan közéleti tevékenységnek minősíthető a termelés fejlesztése érdekében kifejtett társadalmi munka, vagy a kulturális élet kibontakozását segítő önkéntes tevékenység is.” - írja egy 1980-as A szocialista életmód kutatásának eredményei című tanulmány.

De hogyan emlékeznek erre a kibontakozásra a hallgatóink? Milyen társadalmi munkákat végeztek önkéntesen és milyeneket kötelezően ajánlottan? Mennyire szenvedték meg a kommunista szombatokat, illetve milyen érzés volt ezeknek a munkáknak az eredményében gyönyörködni? Építettek-e fel/újjá árvíz által elvitt települést (pl. Csengerújfalu 1970); játszóteret vagy közösségi házat? Gyerekként vállaltak-e társadalmi munkában, hogy ünnepségeket tartsanak pártszervezeteknél vagy mondjuk az osztályt támogató intézménynél (ami lehetett akár egy hadkiegészítő parancsnokság is). Esetleg patronált-e a munkahelyük valamilyen személyt, intézményt vagy kezdeményezést a társadalmi hasznosság nevében?

1964 - parképítés a Petőfi híd budai hídfőjétől délre (ma itt az ELTE és a BME épületei állnak).
 
1964 - parképítés a Petőfi híd budai hídfőjétől délre (ma itt az ELTE és a BME épületei állnak).
Fortepan / Krantz Károly
 

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegetünk kommunista vasárnapunkon, Panxnotded Miklós 2 és 4 között várja hívásaikat. Telefonszámaink: +36 1 240-6953 és +36 1 240-7953. Üzenet Viberen és SMS-ben: +36 30 303-0953.

Címlapi fotó: 1973 Társadalmi munkás lány szobra (Makrisz Agamemnon,1961.), háttérben Park Étterem a Feneketlen-tónál. Forrása: Fortepan

Anno Budapest
2023. október 8. vasárnap 14:00
Műsorvezető: Panxnotded Miklós
Szerlesztő: Árva Brigitta