„Klubrádió
Megbeszéljük...

Angliában 65 év felett is oltanak AstraZeneca vakcinával

26/01/2021 23:15

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nagy-Britanniában is akadozik az oltóanyagellátás, ennek dacára míg készlettel bírják, folytatódik a négy prioritási csoport, az egészségügy, a 80 éven felüliek, az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak beoltása. Dr. Szakmány Tamás, intenzív terápiás orvos, a walesi Cardiff-i Egyetem professzoraElmondta, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján az AstraZeneca ugyanolyan hatásos a 65 éven felettiek esetében, mint a fiatalabb korcsoportoknál.

2021. január 26. Megbeszéljük - részlet 21.01.26. Szakmány Tamás
14:28
00:00

Egyre nagyobb „cirkusz” van a vakcinák körül nemcsak Európában, de az Egyesült Királyságban is. Ennek fő oka, hogy az ígértnél kevesebb oltóanyagot szállítanak a gyártók, köztük a brit-svéd AstraZeneca is. Eközben Nagy-Britanniában nagy ütemben zajlik az oltási folyamat.

Dr. Szakmány Tamás, intenzív terápiás orvos, a walesi Cardiff-i Egyetem professzora, a Brit Birodalmi Lovagrend Tagja volt a Megbeszéljük... keddi vendége. A szakember kifejtette, Nagy-Britanniában és Walesben decemberben indult a tömeges oltás. Az első engedélyezett vakcina a Pfizer/BioNTech, a második pedig az AstraZeneca volt. Azt is hozzátette, hogy ameddig a készeleteik kitartanak, addig a jelenlegi nagy tempóban folyik tovább az oltás.

A problémát az jelenti, hogy lesz-e elég oltóanyag. A Pfizer vakcinája ráadásul különleges tárolást igényel. Ezért is alakítottak ki nagy oltóközpontokat.

Koronavírus - Oltás az orosházi Platán Idősek Otthonában
Fotó: Rosta Tibor / MTI
 

Az AstraZeneca vakcináját januárban kezdték terjeszteni. Ezt a vakcinát kifejezetten a háziorvosi rendelőkben adják be, de a háziorvosok házhoz is mennek. Ez a készítmény sokkal könnyebben kezelhető, mint a Pfizer, vagy a Moderna, így az eredeti elképzelés az volt, hogy a tömeges oltás az AstraZeneca oltásával kezdődik meg.

Szakmány cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint az AstraZeneca 65 éven felüliek esetében nem hatásos. Folynak ezzel kapcsolatban cizsgálatok, de a jelenlegi álláspont és az eredmények szerint a szóban forgó korcsoportban is ugyanolyan védettséget biztosít a vakcina, mint a fiataloknak.

Azt is hozzátette, hogy az első négy elsőbbségi csoportban: a 80 év felettiek, az idősotthonok lakói és dolgozói, illetve az egészségügyi dolgozók körében egyaránt oltanak Pfizer és AstraZeneca vakcinákkal.

Arra a kérdésre, hogy miért nem sikerült gátat vetni a járványnak a szigorú intézkedések dacára sem, azt felelte: az, hogy nem zárták le a határokat, elősegítette a járvány gyors és nagyon széleskörű terjedését. A másik probléma a túl korai nyitás volt az első hullám levonulás után, hiszen az átfertőzöttség akkor még nagyon magas volt és a szociális kapcsolatok számának növekedése ugyancsak erősítette a terjedést.

A lezárások hatékonynak tűnnek, hiszen ahol betartják a lockdown előírásait, ott viszonylag nagy ütemben csökken az esetszám, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy az egészségügyi szolgálat ne roppanjon össze a már amúgy is megnövekedett terhelés alatt.

Magyarország mellett Nagy-Britannia volt az az ország, amelyik nagyobb mennyiségben vásárolt lélgeztetőgépet, igaz olcsóbban, és kevesebbet. Szakmány szerint teljesen természetes, hogy megijedtek, és igyekeztek felkészülni, de azóta számukra is kiderült, hogy nem a gépekből fogynak ki, hanem az azokat üzemeltető személyzetből.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
21.01.26. 16:15
Riporter: Bolgár György