„Klubrádió
Reggeli gyors

Ami történik, évtizedekre visszavetheti Magyarországot

8/07/2021 07:33

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az Európai Bizottság elnöke illetve a parlamenti képviselők többsége az LMBTQI közösségeket megbélyegző törvény megsemmisítésére szólították fel a magyar kormányt Strasbourgban. Amennyiben ez nem történik meg, úgy Magyarország az uniós törvények teljes szigorával szembesül – adta az Orbán-kormány tudtára Ursula von der Leyen.

Egy hete, zárt ajtók mögött egyszer már pellengérre állították Orbán Viktort, és az egyik legváratlanabb fordulat az volt, amikor Mark Rutte holland kormányfő kijelentette, vagy tartja magát Orbán Viktor az uniós értékrendhez, vagy távozzon az Unióból. Ursula von der Leyen pedig úgy fogalmazott tegnap a parlamenti vitában, hogy a "kormány a pornográfiával azonosítja a homoszexualiást. A gyerekek védelmére álságosan hivatkozva diszkriminálja szexuális orientációjuk alapján az embereket. Ez egy gyalázat” – mondta a bizottsági elnök.

Új eljárást kezdeményezhetnek a kormány ellen, következménye pedig az uniós alapok befagyasztása lehet. A parlamenti képviselők egyértelművé tették Leyen számára, azonnali szankciókra van szükség. Nem kaphat hazánk a segélyalapból, ha az a kormány – többek között az LMBT-ellenes politikáját szolgálja, illetve nem véd a csalások ellen. Viszont Orbán nacionalista lengyel szövetségese keresztbe fog feküdni, ha például a maximális büntetést szabnának ki hazánkra, azaz megvonnák Budapest szavazati jogát. Nem mellesleg szóba került a lengyel úgynevezett LMBT-mentes övezet is a tegnapi strasbourgi vitában, amit a lengyel hatóságok jelöltek ki, aminek szintén jogi következményei lesznek Brüsszelben.

Ugyanakkor ellenpéldaként felhozza a cikk azt a Spanyolországban egy hónapja elfogadott törvénytervezetet, amely minden 14 év feletti számára lehetővé teszi a nemváltoztatást orvosi diagnózis vagy hormonterápia nélkül. Emmanuel Macron pedig ennek kapcsán az Unió egységét megbontó kultúrharcot emlegetett a liberális Nyugat és az ex-kommunista országok között, mint Magyarország, Lengyelország és Szlovénia.

A Stern magazin is foglalkozott részletesen a szerdai vitával, kiemelve egyrészt, hogy minél hamarabb intézkedni kell Magyarország ellen, másrészt azt, amit a CDU/CSU parlamenti csoportjának a vezetője, Daniel Caspary mondott: végre használni kellene az új eszközt a jogsértések ellen, utalva itt a jogállami mechanizmus alkalmazására.

Európai Parlament
 
Ursula von der Leyen
 
Strasbourg, 2021. július 7. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén az EP strasbourgi épületében 2021. július 7-én. MTI/EPA/AFP pool/Patrick Hertzog
Fotó: Patrick Hertzog
 

Daniel Freund, a Zöldek német képviselője a korábbiaknál optimistább, hogy a bizottság keményebben a sarkára áll. Bemutatták sajtótájékoztató keretében azt az elemzést, amelyekben jogtudósok feketén-fehéren kimutatták a magyar jogállami sértéseket. Többek között az uniós pénzköltések átláthatatlanságát, az adóelkerülések büntetlenségét, és a független igazságszolgáltatás felszámolását.

A vitán egy lengyel szocdem parlamenti képviselő elmondta, miután homoszexuális, legutóbb már félt hazalátogatni Lengyelországba. Ez a sok gyűlöletbeszéd erőszakhoz fog vezetni. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pedig arról beszélt, hogy egyáltalán nem marginális kérdés az LMBTQI közösségek jogbiztonsága. Annak konkrét bizonyítéka, hogyan gondolkodnak az emberek a társadalmi sokféleségről.

Vera Jourova igazságügyi biztostól megtudtuk, a magyar kormányt írásban kérték a törvény értelmezésére, a kapott választ egyelőre tanulmányozzák. A Die Welt biztos abban, hogy ma meg is szavazza az Európai Parlament a hazánkat elítélő határozatot, amely intézkedésre kényszerítheti az Európai Bizottságot. Ami ezek után történik, évtizedekre visszavetheti Magyarországot.

Ami pedig a több milliárdos uniós segélyalapot és az egyéb támogatásokat illeti, a Guardian Daniel Freundot idézi, aki arra kérte a bizottságot, alaposan nézzen utána, milyen pénzek kerülnek visszavonásra, mert az nem lehet, hogy a tisztes állampolgárok lássák a szankciók kárát, a kormányt kell büntetni és annak a körmére nézni.

A Tagesschau pedig azt járja körbe, hogy a magyar segélyalap költségterve továbbra is vizsgálat tárgya Brüsszelben, noha július 12-én lejár az a két hónapos határidő, amin belül döntenie kell a bizottságnak az utalás sorsáról, a pénzek célirányos felhasználásáról. Nos, Magyarország nem tart itt.

Késni fog az erre vonatkozó döntés. Ugyanezt prognosztizálja a Politico, hétfőig nem születik meg a pozitív döntés a 7,2 milliárd eurós segélyalap sorsáról. Ugyanakkor Szlovéniát hozza fel példának, ami már megkapta a jóváhagyást annak ellenére, hogy az ottani korrupciós ügyek kivizsgálását még nem kezdte meg a szlovén ügyészség.

A bizottsági szóvivő ugyanakkor utalt arra, hogy a segélyalap és az LMBTQI- törvény két külön dolog, amiből arra lehet következtetni, mégiscsak megkaphatja hazánk a Covid-segélyalapot. A magyar híradással szinte egyidőben már a Der Spiegel is megírta, hogy egy könyvesboltnak is büntetést kell fizetnie hazánkban, mert olyan könyvet árusított Micsoda család címmel, amelyben szivárvány-családot mutat be.

A 700 eurós, azaz 250 ezer forintos büntetést a Pest megyei kormányhivatal embere,Tarnai Richárd a Hír tv-ben jelentette be. Ráadásul külföldi szerzők, Lawrence Schimel és Elīna Brasliņa meséjét a József Attila-díjas Szabó T. Anna fordította magyarra. Az egyik kifogás: jelölni kellett volna, hogy nem "normális családot" mutat be. Ezzel Tarnai a 2011-es alaptörvényre utalt, illetve az ebből következő törvénysértésre. Még csak nem is a most elfogadott LMBTQI közösségeket megbélyegző jogszabályra.