„Klubrádió
Reggeli gyors

Amerikai szélsőjobbosok magyarországi vakációját fizeti a kormány?

5/08/2021 07:17

| Szerző: Klubrádió

A világsajtó Magyarországgal, pontosabban a konzervatív médiasztár Tucker Carlson magyarországi rodeózásával van elfoglalva. Rajta keresztül mutatják be az autoriterré és antidemokratikussá váló Magyarországot, amelytől a Trump-párti Amerika tanulni szeretne.

Szélsőjobbos rendezvénynek nevezik a Vantiy Fair lapban a Mathias Corvinus Collegium fesztivált, ahol Orbán Viktor az amerikai jobboldal által is támogatott keresztény nacionalistákat fogja majd megszólítani – írja az Esztergomban ma kezdődő MCC Fesztről a folyóirat. Az utóbbi években Magyarország az amerikai szélsőjobbosok Mekkája lett – fogalmaznak. Nem kis összegeket áldoz Orbán erre.

A New York Times jelentése szerint 1,7 milliárdba került az adófizetőknek az MCC létrehozása, ami nem mellesleg magánalapítvány. Az, hogy Orbán Tucker Carlson showjában szerepelhessen, nem kevesebb, mint 265 ezer dollárba azaz 79 millió forintba került, amit még 2019-ben fizettek ki az OpenSecrets információi szerint. (Az interjú ma hajnalban magyar idő szerint 2 órakor kezdődő műsorban ment le).

A hazánkról szóló nemzetközi hírekben élre ugrott Tucker Carlson, mivelhogy a milliós nézettségű műsora átköltözött erre a hétre Budapestre.

 
Orbán Viktor és Tucker Carlson - (Orbán Facebookja)
 

A brit Independent úgy tudja, hogy sem Carlson, sem a munkáltatója nem jelentette be előre, hogy Budapestről közvetíti showját, tulajdonképpen Orbán Viktor szólta el magát a Facebook posztjában, ahová kirakta a közös fotójukat a várbéli rezidencián.

Carlson a MCC feszten is fellép. Az MCC-ről korábban a New York Times azt írta, hogy ott zajlik a magyar konzervatívok új generációjának a képzése. Orbánnak pedig nemzetközi tekintélye miatt fontos a Fox Newson és Carlsonnal szerepelni, akinek neve egybeforrt Trumppal. Ezt már R. Daniel Kelemen, a magyar származású, a Rutgers Egyetemen tanító professzor mondja, miután szomorúan megállapítja, hogy az amerikai republikánus pártot a volt elnök uralja a jelen pillanatban.

Az ott most felsejlő tendencia hasonlít a Fideszben lezajlott radikális változásokhoz, miszerint egykoron a magyar párt is mérsékelt volt. Ráadásul most már a választási eredmények körüli zavarkeltés is a Fideszre hajaz, hisz Magyarországon is a demokratikus választásnak csak a látszata van meg – fogalmaz Kelemen.

A jópár Trump-botrányt is kirobbantó Daily Beast sem ment el a téma mellett. Úgy fogalmazva, hogy a Fox News sztárja el akarja adni nézőinek Orbánt, a lehangolóan hasonló és iszonyúan veszélyes autoriter rendszer teljhatalmú urát a nézőinek. Akit korábbi műsoraiban a nyugati civilizáció keresztény bajnokának nevezett.

Ha minderre vevő az amerikai konzervatív tábor, azt is bizonyítja, hogy a republikánus párt egyre jobban antidemokratikus párttá lesz. Hisz Orbán Magyarországát tanulmányozni olyan, mint összetört tükörbe nézni. Orbán rendszere iskolapéldája a diktatúrává válásnak, a liberális demokrácia felszámolásának, amelynek során Orbán törvényben és törvénnyel védi saját bűncselekményeit.

Amerikában ugyanez a folyamat vett nagy lendületet az úgynevezett Big Lie, a nagy hazugsággal, amelyben Trump be akarja bizonyítani, pontosabban félrevezetni követőit, hogy a választást ő nyerte meg és nem Joe Biden.

Tucker széles mosollyal néz ki ránk összeölelkezve elvtársával, Rod Dreherrel, akit szintén meghívtak az esztergomi fesztiválra, és mint kiderült, Dreher ágyazott meg Carlsonnak, ő csalogatta ide, hogy van mit tanulni Orbán Viktortól.

A The American Conservative portálon megjelent fotó azután készülhetett, hogy tegnap együtt vacsoráztak Budapesten – számol be erről a The American Conservative alapítója és szerkesztője, Dreher. Megbeszélték ugyanis, miért érdemes szeretni Orbán Magyarországát. Hogyan profitálhat abból a konzervatív Amerika. Először is úgy, hogy Orbánhoz hasonlóan felveszi a harcot liberális globalizmussal.

Nem tudom, önök hogy vannak ezzel, de én igyekszem nem olyan országban vakációzni, amit autokrata rendszernek hívnak, nem így Tucker Carlson – kezdte hosszas elemzését a CNN szakértője. Aki nemcsak a rendszer lényegét mutatja be tömören és lényegbevágóan, de még Garry Kaszparovot, a sakk nagymesterét is idézi: aki szerint Tucker Carlson nem volt elégedett azzal, amit Trump a 2020-as választással elért, pontosabban nem ért el, ezért Magyarországra utazott, hogy a republikánus pártnak muníciót gyűjtsön ahhoz, hogyan kell legyűrni az igazságszolgáltatást, a médiát és az uniós pénzeket szétosztani. Azaz, hogyan fel felvenni a harcot a liberális demokráciákkal, hogy közben kicsatornázd a pénzt a saját klientúrádnak.