„Klubrádió
Reggeli gyors

Amerikai dokumentumfilm az antiszemitizmus négy mutációjáról – Magyarország a 4.

9/03/2020 06:32

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Földényi F. László díjat nyert a Lipcsei Könyvvásáron. Mi a helyzet koronavírus fronton? Szelíd motorosok a zaklatások ellen - erődemonstráció és jogsegéylszolgálat. Megismétlődhet-e a 2015-ös menekülthullám? Az Antiszemitizmus négy mutációja című film, melyben Magyarországra külön is kitérnek. Nemzetközi lapszemle Csernyánszky Judittól.

a melankólia...

2020. március 09. Reggeli gyors-részlet (2020.03.09. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje)
05:45
00:00
Az idei Lipcsei Könyvvásár díjazottja Földényi F. László, azonban a díj átadása várat még magára. A koronavírus miatt elhalasztott esemény új időpontját egyelőre nem tudni. Mindenesetre ez alkalomból készített nagyinterjút az RND (Redaktionsnetzwerk Deutschland) a külföldön is népszerű íróval, esztétával, aki A melankólia dicsérete munkájával érdemelte ki az elismerést. Az interjú a melankólia természetére kérdez rá, ami különös értelmezést kap a szerzőtől, s ennek során párhuzamot von Albrecht Dürer festő és Stanley Kubrick amerikai filmrendező között. S jellemzi –, de nem az autoriter rendszert –, hanem az autoriter gondolkodást. Aminek lényege, hogy kihalt a vitakultúra, és egyre kevésbé vannak közös nevezők, és a kultúrharcot nyíltan meghirdette Orbán. Ugyan még szabadon lehet véleményt mondani, de nem a közszolgálati, hanem az alternatív médiában, ami kevesekhez jut el. Az EU is válságban van, a britek távozása okozta seb sokáig nem fog begyógyulni – véli. S arra a kérdésre, miért nem követi csaknem félmillió honfitársát, akik elhagyták hazájukat, Földényi azt mondja, nem akar más nyelven írni, s menjenek el azok az országból, akik őt nem hagyják békén. Meg sem fordul a fejében a kérdés, miért is neki kellene elmennie.

Többek között a Kronen Zeitung is beszámol a koronavírus okozta pánik miatt nemzeti ünneplésünk elmaradásáról, jelezvén, hogy egyelőre öt fertőzöttet (szerk.: ami azóta már kilenc) tartanak nyilván. Mindenesetre a válságtanács javaslata alapján hozta meg a kormány a döntést, aminek következtében elmarad Orbán Viktor szokásos nagybeszéde.

A New York Times a Szelíd Motorosok a Zaklatások ellen magyar szervezetet, valamint egyik védencét mutatja be a nőnap alkalmából. Morucz Szilvia hálát ad a zömében férfiakból álló, mintegy 900 fős csoport tagjainak, hogy segítették. Hét éven át szinte minden nap bántalmazta a partnere. A szelíd motorosok ugyanis nem tesznek mást, mint motorukkal felvonulnak a tett helyszínére és erőt demonstrálnak. Ezen kívül persze igyekeznek menekülő útvonalat is keresni az áldozatoknak, átmeneti otthont vagy éppen jogsegélyszolgálatot. A civil szervezetek forráshiányban szenvednek és a szelíd motorosok bizonyos űrt próbálnak kitölteni szolgálataikkal. Most már Morucz is szelíd motorosként segít a családi erőszakot elszenvedő nőkön.

Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője a német BR24 tévé (Bayerischer Rundfunk) kerekasztal-beszélgetésén kijelentette, hogy Törökország nem zsarolhatja meg az Uniót, nem zsarolhatja épp akkor, amikor a költségvetés vitája zajlik az Európai Parlamentben. Nem fog megismétlődni az, ami 2015-ben történt, hogy ellenőrzés nélkül jöhettek be a menekültek Európába. Az elsődleges feladatnak a külső határok védelmét nevezte meg, amivel visszaszerezhetik a politikusok az állampolgárok bizalmát. Ugyanakkor nyitott seb továbbra is Európa testén a menekültek elosztásának kérdése, amiben ideje lenne egyezségre jutni. Amilyen gyorsan csak lehet, meg kell egyezni Erdogannal és a szükséges forrásokat az Unió biztosítani fogja, de nem a zsarolás eredményeképpen. A lövészárkokat be kellene végre temetni: a menekülteket humanitárius alapon be kell fogadni, s ebben nem segít egyes országok önzősége. Ha nem sikerül továbbra sem meggyőzni Magyarországot álláspontja megváltoztatásáról, akkor többségi döntést kell hozni a menekültek igazságos elosztásáról. Elmondta továbbá, az Unió hibázott abban is, hogy nem fordított kellő figyelmet Szíriára, a béketeremtésre. Európai hadseregnek kellene békét és biztonságot garantálnia az ilyen helyzetekben.

Most volt a bemutatója Amerikában Az Antiszemitizmus négy mutációja című dokumentumfilmnek Andrew Goldberg rendezésében, s az összeállításban a negyedik mutáció Orbán intézményesített, Soros elleni antiszemita kampánya – adja hírül a kanadai Hungarian Free Press. A trailerben Bill Clinton volt elnök és Kim Lane Scheppelee, a Princeton Egyetem alkotmányjogásza nyilatkozik a témáról. Bill Clinton elmondja, hogy Orbán Viktor az ördöggel cimborál, de Sorost hirdette ki ördögnek. Eleni Kounalakis, Budapesten volt amerikai amerikai nagykövet, aki jelenleg Kalifornia alkormányzója, úgy nyilatkozott, hogy mandátuma idején az antiszemitizmus legsötétebb zugába pillanthatott be. A szerző az antiszemita jelenségek között megemlíti, hogy miközben Orbán külföldön zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmusra, addig hazájában az ellenkezőjét cselekszi. Siklósi Beatrix rádióelnökké történt kinevezését épp úgy megemlíti erre példaként, mint Wass Albert helyét a nemzeti alaptantervben, aki nem mellesleg az amerikai újnácik körében nagy népszerűségnek örvend. Budapest ezenkívül Amerikába és Kanadába is exportálja ezeket a nézeteket. Az ennek nyomán alakult Diaszpóra Tanácsban Szenthe Anna és Andrea Lauer-Rice petíciót írtak alá, amelyben a 64 Vármegye két tagját is támogatják. És persze megemlítik a Budapesten feltűnt Harvey Weinstein-plakátot is, amelyben zsidóságára és intim férfias jegyekre egyszerre utalnak.

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje a 2020. március 9-i Reggeli gyorsban hangzott el.