„Klubrádió
Reggeli gyors

Alkoholban túl jók a fiataljaink

27/01/2020 12:23

| Szerző: Klubrádió

A 15 évesek 80 százaléka már kipróbálta az italozást. A középiskolások harmada rendszeresen fogyaszt alkoholt.

2020. január 27. Reggeli gyors - részlet 20.01.27. Zacher Gábor
07:36
00:00

„Bezzeg az én időmben” - mondhatnák, de ne mondjuk. Megpróbáljuk elverni a fiatalokon a port, ám a helyzet az, hogy előbb a felnőtteknek kellene belenézniük a tükörbe, ugyanis az alkoholra szociális minták alapján szoknak rá a fiatalok. Kétségtelen, hogy a kortárs csoportok mintái is hatnak, nem csak a szülőké, felnőtteké, de az utóbbiaknak kellene jobban odafigyelniük.

A Szétcsúszva program felmérése azt mutatja, hogy európai összehasonlításban a 16 éves fiúk közül a magyarok isznak a legtöbbet, a lányok a 3. helyen vannak. A fővárosban a legrosszabb a helyzet, de a kis falvakban is tapasztalható az italozás. Nem lehet konkrét időponthoz kötni a jelenség elharapózását, egy hosszabb ideje tartó trendről van szó – mondta el Zacher Gábor toxikológus.

A fiúknál, férfiaknál az italozás nyilvánosan folyik, „csapatsport”, egy támolygó férfira legfeljebb azt mondják, hogy részeg disznó. A lányoknál, nőknél más a helyzet, rájuk a legmélyebb megvetéssel néznek, ha részegen látják őket, ezért náluk az otthoni italozás a jellemző, az úgynevezett „spájzalkoholizmus”.

A fiataloknál még nem alakul ki alkoholbetegség, de könnyen oda vezethet a megszokás. Magyarországon körülbelül 800 ezren alkoholbetegek, évente 30 ezer ember hal meg alkohol okozta betegségben. Az ital családokat ver szét. Zacher Gábor szerint a legnagyobb baj, hogy nincs ellene stratégia. A tiltással kár próbálkozni, tudható, hogy nem működik. A fiatalokat meg kell tanítani a kulturált italfogyasztásra, arra, hogy „ne legyen harmadik”. Az első két pohár még jó feszültségoldó, aztán jön a gátlásvesztés, azt kellene elkerülni. Tehát egy keretrendszert kellene megtanulniuk a fiataloknak, aztán persze betartani.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.01.27. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor