„Klubrádió
Reggeli gyors

Alapítványok: ez rengeteg pénzbe fog még kerülni

21/05/2021 11:28

| Szerző: Klubrádió

Az Átlátszó talált egy olyan alapítványt, amit a kormány megbízható emberekkel töltött fel, és külföldi ingatlanok vásárlásába kezdtek.

Nemcsak az egyetemek szereztek nagy vagyont, de "külföldön is működött a magyar kormány", aminek eredményeképpen márciusban bejegyezték a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt, és ami külföldi ingatlanvásárlásba kezdett. Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója arról is beszélt, hogy hogyan kapcsolódnak ezek a vásárlások a foci akadémiákhoz.

2021. május 21. Reggeli gyors - részlet 21.05.21. Erdélyi Katalin
09:36
00:00

Az alapítványnak két állami céget ajándékoztak, mindkét cégnek voltak már külföldi ingatlanjai, és most újabbakat is vásároltak. Az épített örökség megőrző alapítvány megelőzte az egyetemi alapítványokat, már tavaly törvénybe foglalták, és Erdélyi szerint "ez volt az egyik első fecske". Ennek az alapítványnak azonban a célja a törvény szerint a közép-európai régió magyar vonatkozású, fontos épületeinek, műemlékeinek megőrzése, felújítása.

Persze "a Kárpát-medencében nagyon sok mindenre rá lehet húzni, hogy magyar szempontból jelentős".

Az alapítvány által ingyen átadott két cég évek óta veszteségesen, kis forgalommal működött: "élő halott cégek voltak". A Manevit 1997-ben alapították, a nemesfémvizsgáló Zrt volt az elődje. Később az engedélyezési hivatalhoz került, 2011 óta az államé. A cég 2013-óta vásárol ingatlanokat, az övé két román szálloda, egy eszéki műemlékingatlan és egy román kastély. "Hogy mi célból, azt nem árulták el, és azt sem, hogy kitől vásárolták". Erdélyi szerint szállodákat akarnak kialakítani belőlük, de van olyan, amihez évek óta nem nyúltak hozzá.

Magyar állami tulajdonban levő cég vásárolta meg a zsibói
 
A zsibói Wesselényi-kastély
 
Zsibó, 2021. május 19. A zsibói Wesselényi-kastély 2021. május 19-én. A barokk és klasszicista stílus ötvözésével 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került. MTI/Kiss Gábor
Fotó: Kiss Gábor
 

 

A másik cég, a Comitatus-Energia Zrt., amely egy szlovéniai 120 szobás szállodás, több medencés üdülő komplexum tulajdonosa.

"Az alapítványban megbízható emberek ülnek. Magyar Levente parlamenti államtitkár és más államtitkárok, Jákli Gergely, az Exim bank vezérigazgatója és Virág Zsolt miniszteri biztos. Erdélyi szerint az alapítványi kiszervezésekkel elrejtették a közpénzt, így arra már nem vonatkozik a közérdekű adatok megismerése. "A titkolózás máris elkezdődött".

A két cég összesen 15 milliárd forint értéket képvisel, amihez kaptak még 600 millió forintot, és a későbbiekre is előirányoztak számukra 6 milliárdot. Erdélyi szerint az sem lehet véletlen, hogy a lendvai és az eszéki ingatlanok szomszédságában is van - kormányközeli kötődésű - foci akadémia, amiket a magyar kormány rengeteg közpénzzel támogat. "Felsejlik, hogy ezzel kapcsolatban lesz a szállodafelújítás.

Az összes ingatlan - egy kivételével - rendkívül leromlott állapotban van, áznak a falak, a tetők, a nyílászárókat cserélni kell, és van olyan, ami még soha nem volt szálloda. "Ez rengeteg pénzbe fog még kerülni" - mondta az újságíró.