„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Akár nyer, akár veszít a Fidesz, a választási eredménytől függetlenül Orbán politikája megbukott"

24/03/2022 18:37

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mindaz, amit az Orbán-rendszer az elmúlt 12 évben elkövetett, rá fog omlani – véli Fleck Zoltán, az Egységben Magyarországért közjogi szakpolitikai kabinetvezetője. Ez alapján a jogszociológus úgy gondolja, hogy a választási eredménytől függetlenül megbukott Orbán politikája. Hozzátette, 2010 óta először van olyan politikai erő, amely kész a jogállamisághoz visszatérni.

2022. március 24. Megbeszéljük - részlet 22.03.24. Fleck Zoltán
11:30
00:00

Fleck Zoltán jogszociológus, az ELTE jogi karának tanszékvezető egyetemi tanára a Klubrádiónak azt mondta, "akár nyer, akár veszít, a választásoktól függetlenül megbukott Orbán politikája". Ha 2022-ben nyerne a Fidesz, az csak annyit bizonyít, hogy még nem ütötte át a valóság a manipuláció, a kormányzati médiauralom jelentette falat.

Az Orbán-rendszerre rá fog omlani minden, amit 12 éves regnálása alatt elkövetett; a keleti nyitástól, a féktelen osztogatásán át az elképesztő lopásig –véli az Egységben Magyarországért közjogi szakpolitikai kabinetvezetője. Szerinte a világ rendje megváltozott, nem tűri tovább a háborús bűnösökkel való barátkozást, és az autokrata vezetők felé való nyitást. Az, hogy Magyarországon autokratikus kormányzat lehet, az nem egyszerűen a jogállamiságot sérti, hanem Európa biztonságát is veszélyezteti. Fleck szerint ezt világosan felfedte a putyini fegyveres agresszió Ukrajna ellen. Megjegyezte, abban az esetben, ha Fidesz nyer az április 3-i országgyűlési választáson, annak is megvan az esélye, hogy mindez felgyorsulva omlik a Fideszre.

Fleck Zoltán Bibó Istvánnal
 
Fleck Zoltán Bibó Istvánnal
Fotó: Bencsik Gyula / Klubrádió
 

Azt is hozzátette, 12 év orbáni pusztítás után először lát esélyt arra, hogy ha egyenlőtlen választási feltételek mellett is, de győzhet az ellenzék, és így Magyarország visszatérhet a jogállamiság, a demokrácia útjára. Ha pedig ez történik, az jelentős társadalmi üzenet lesz a külföld, különösen a Nyugat felé. A jogállamiság visszaállításának legfontosabb lépése szerinte az új alkotmány kidolgozása, illetve az annak elfogadásáig terjedő átmeneti időszakra vonatkozó terv megalkotása és megvalósítása. Ennek részét képezi az alapjogok, a parlamentarizmus visszaállítása is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Fleck Zoltánnal
2022.03.24., csütörtök 16:30
Riporter: Bolgár György