„Klubrádió
Reggeli gyors

Adminisztratív akadályok nehezítik a napelem-telepítést

17/01/2024 12:23

| Szerző: Klubrádió

Hétfőn indult el az új Napenergia Plusz Program előregisztrációja, amiben a lakosságból körülbelül 15 ezer család számára nyújt támogatást általános rendszer megvalósításához a kormány, a költségek kétharmadát állják. Ennek kapcsán tette közzé a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség azt a 12 pontot, amivel szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a programban adminisztrációs akadályok vannak, illetve még a 2021-ben meghirdetett napelemes pályázatokból sem lettek kifizetve a kivitelezők, így rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a vállalkozások. Kiss Ernővel, a szövetség elnökével beszélgettünk a Reggeli gyorsban.

2024. január 17. Reggeli gyors - részlet Kiss Ernő 2024.01.17.
05:17
00:00

"Rendkívül nehéz volt benyújtani online a pályázatokat tegnap és tegnapelőtt az ügyfélkapun keresztül, és az ügyfélkapus rendszer lefagyott. Több tízezer ember töltötte egész napját a számítógép előtt, próbált belépni a felületre" - mondta Kiss Ernő. Nemcsak a pályázati felület volt nehezen elérhető az ügyfélkapun keresztül, hanem a könyvelőknek is komoly problémákat okozott az ügyfélkapus elérés két napig a napelemes regisztráció túlterhelése miatt. A hétfői napon 11 ezer pályázónak sikerült regisztrálni többször is ezt követően, a keddi napon 17 ezer pályázónál állt meg ez az úgynevezett előregisztráció.

Az új, 75 milliárd forintos keretösszegű Napenergia Plusz programban a családok ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást nyerhetnek el a zöldenergia termelésére és eltárolása alkalmas modern napelemes rendszerek telepítéséhez. Az Energiaügyi Minisztérium (EM) azt is írja, hogy az új pályázatban a költségek kétharmadának átvállalásával a háztartások kiadásai legfeljebb 10 év alatt megtérülhetnek.

A 12 ponttal a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség olyan kampányt indít Kiss Ernő szerint, ami egyértelműen rámutat azokra az akadályokra, amik jelenleg a napenergia hatékony felhasználásának és a napelemek terjedésének útjában állnak. A szövetség célja, hogy ezek a pontok egyértelműek legyenek mind a napelempiac résztvevőinek, mind a jogalkotóknak és a felhasználóknak. 

"Az Energiaügyi Minisztérium maximálisan támogatja a napelemes rendszereknek az elterjedését - mondta Kiss Ernő. - Nem a jogalkotónak a szándékával van probléma, hanem rengeteg olyan adminisztratív akadály van, amelyik a szakmából, a rendszerhasználókból, a hálózati szolgáltatóktól ered. Rendkívül sok olyan adminisztratív akadályt állítanak elő a napelemes rendszereknek, amik megakadályozzák, hogy az települjön. Például az egyik ilyen egyszerű és könnyen felfogható nonszensz: ma Magyarországon egy új építésű lakáshoz lehetetlen napelemes rendszert engedélyeztetni, köszönhetően az ügyfélkezelésnek, holott egyébként a kormánynak például az a szándéka, hogy a fűtési rendszereket elektrifikálják, lehetőleg valamilyen villamos alapú, lehetőleg hőszivattyús hűtő-fűtő rendszereket alkalmazva a régi, elavult, mondjuk, gáztüzelésű berendezések helyett, és ennek a villamos energiaigényét például napelemekkel nagyszerűen ki lehetne elégíteni. Ennek ellenére ma Magyarországon lehetetlen egy új építésű ingatlanhoz alkalmas rendszert telepíteni, körülbelül egy évvel később tud csak megvalósulni, minthogy egyáltalán beköltöztek a lakók a lakásokba."

Van például egy másik érdekesség Kiss elmondása szerint: két és fél kilowatt között kötelező háromfázisú, napelemes invertereket alkalmaznak a hálózatra. "Ha belegondolok – mondja, egy 2,5 kw-os berendezés, az egy hajszárító, egy vasaló, tehát rendkívül csekély, ami mindenekelőtt működik egy fázisról, sőt csak egy fázisban működik, mégis az áramszolgáltató kitalálta, hogy olyan kötelezettség van, hogy háromfázisú rendszerekre kell átalakítani. Ez egy brutális többletköltséget jelent, általában lakásonként 600 ezer forint az, hogy legyen egy háromfázisú szabványos mérőhely, ami viszont vetekszik már magának a szükséges napelemes rendszernek az árával. Ugyanakkor például Ausztriában vagy más európai országban 8-10 kilowattig lehet egy fázison visszatáplálni. Tehát Magyarországon rendkívül alacsonyra sikerült felállítani ezt a követelménylécet."

A Napenergia Plusz Program forrása 75 milliárd forint. Ennyi maradt meg a 2021-es lakossági napelemtámogatási kiírás 202 milliárdos keretéből a Népszava cikke szerint. Míg az előző körben napelemre 2,9 millió, fűtéssel együtt telepített rendszerre pedig 11,3 millió forintot is el lehetett nyerni, most a kisebbre szabott méretű napelemre és hozzá kapcsolódó áramtárolóra (akkumulátorra) összesen legfeljebb 5 millió forint kapható. Míg az előző körben a beruházás egészét eme, vissza nem térítendő támogatásból fedezték, most a költségek kétharmadát állják. Akkor 43 ezer jelentkezőből 36 ezren nyertek, most a cél 15 160 családi napelemrendszer támogatása.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Interjú Kiss Ernővel
2024. január 17., szerda 08:45
Riporter: Para-Kovács Imre