„Klubrádió
Reggeli gyors

Áder szavait vesézte ki az orosz sajtó, aki szerint Ukrajnának és a magyaroknak is fáj a Krím annektálása

26/08/2021 07:26

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Áder, mint köztársasági elnök, kilógott a sorból a Krími platform nevű fórumon, ahol 46 országból nagykövete mellett ő is részt vett, aki szerint az oroszok annektálták a Krímet. Az orosz Kommerszant szerint nem sokkal később Budapesten az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov ruszofób akciónak nevezte a fórumot.

Összekülönbözött az Oroszország és Magyarország a Krími platform okán – harsogja címében az orosz Kommerszant, amelyik szimbolikusnak tartja, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hazánkban kezdte meg európai körútját. Hisz Magyarország egyike azon néhány európai országnak, amelynek Oroszországgal való kapcsolata túlzás nélkül barátinak nevezhető. Szijjártó meggyőződése – aki közös sajtótájékoztatóra állt ki kollégájával megbeszélésüket követően, ami ugyan kedden volt, de értékelése csak most került a Kommerszant oldalaira – hogy számos nyugat-európai ország hasonlóan jó viszonyt szeretne kialakítani Oroszországgal, de Budapest, ellentétben velük, ezt a kapcsolatot nyíltan is felvállalja. Előbbiek viszont nem merik. Lavrov méltatta partnerét, amikor arról beszélt, hogy Magyarország az első és egyelőre az egyetlen, amelyik dacolva az Európai Unió véleményével, befogadta és elismerte a Szputnyik V vakcinát, sőt jelentős tételt vásárolt belőle. Szijjártó pedig megerősítette, hogy 2022-ben Debrecenben el is indul a gyártása. A Kommerszant kitért a Wall Street Journal által, a két külügyminiszter sajtótájékoztatón feltett, hazánk uniós kilépését meglebegtető kérdésre is, amelyre Szijjártó válaszában egyértelműsítette, eszébe sincs a Huxit Magyarországnak. A legtöbb izgalmat persze Áder Jánosnak a Kijevben rendezett Krími platformon tett kijelentése váltotta ki, aki kimondta, hogy az oroszok annektálták a Krímet, s hogy emiatt a magyarok osztoznak az ennek nyomán kialakult fájdalomban, amit „mi magunk is megéltünk a történelem során”. A cikk megjegyzi, hogy a fórumon 46 országból nagykövetek vettek részt, Áder, mint köztársasági elnök, kilógott a sorból. Lavrov a Krími platformot ruszofób akciónak tartja, amelynek célja, hogy a mai, Ukrajnában tapasztalható „ultraradikális neonáci megnyilvánulásoknak kezére játsszanak. Szijjártó itt rögtön arra tért át, hogy a kárpátaljai kisebbségekkel miként – elítélendően – bánnak az ukránok. Ami pedig Afganisztánt és az amerikai csapatkivonást illeti, Lavrov szerint a trojkának – azaz az Egyesült Államoknak, Oroszországnak és Kínának tárgyaló asztalhoz kellene ülnie, kiegészülve Pakisztánnal az ország rendezése érdekében. Afgán menekültek befogadása kérdésében Szijjártó és Lavrov között nem volt nézetletérés, egyikük sem tartja azt elfogadhatónak.

Szijjártó erős EU-t erős tagországokkal lát

Az Euobserver és számos egyéb uniós lap is fontos témaként kezelte Szijjártó határozott kijelentését arról, hogy hazánk az Unió része kíván maradni a jövőben is – a felmerült kételyek ellenére. Kiemeli azt a külügyéri mondatot, hogy az Európai Unió akkor lehet erős, ha erős tagországokból áll.

Magyarország a Pfizer és a Moderna gyártásának a lehetőségét is keresi

Az azeri Azertadzs pedig arról ír, hogy az orosz mellett Magyarország a Pfizer és a Moderna gyártásának a lehetőségét is keresi. S mivel az EMA, az Európai Gyógyszerengedélyezési Hatóság részéről ennek semmi akadálya, hazánk, amilyen gyorsan csak lehet, be akarja indítani a termelést. A tervek szerint 51 millió adagot akar évente legyártani belőlük.

Magyar férfi tűnhetett el a Grand-Canyonban

Feltehetően Berczi-Turcsányi Gábor volt az a férfi, akinek Grand-Canyonban történt eltűnését még július 29-én jelentették a hatóságoknak. Autóját beazonosították a nemzeti park turistáknak fenntartott parkolóban, amivel 10 nappal korábban parkolt le – írja az US News and World Report. A feltételezett, 45 éves magyar férfi holttestére a Yavapai Point alatt 130 méter mélységben találtak rá. A Hong Kongban élt férfi turistaként látogatott a nemzeti parkba. Rövid időn belül ez volt a második haláleset ezen a területen, amit most átmenetileg le is zártak a vizsgálat befejezéséig.

Pakisztán hálás Magyarországnak

Háláját kifejezve köszönte meg Pakisztán élelmiszerbiztonságáért felelős minisztere Syed Fakhar Imam a magyar ideiglenes ügyvivőnek, Takács Tivadarnak Iszlamabádban azt az 50 millió dolláros hitelkeretet, amellyel a pakisztáni mezőgazdaságot és vízgazdálkodást segíti a magyar kormány. Ezen felül 200 diáknak magyar ösztöndíjat is biztosít – írja az APP, azaz az Associated Press of Pakistan.  A miniszter emellett reményét fejezte ki, hogy Magyarország egyre több agrárterméket fog importálni Pakisztánból a beruházás eredményeként.

Kedvező feltételeket teremtenek Nigériában

A brit Guardian a nigériai légi közlekedés miniszterének Budapesten illetve a Pogányban tett látogatásáról ír, amelynek során megállapodás született a Magnus repülőgyár kisgépeinek nigériai összeszerelését előirányzó, a két kormány közti együttműködésről. A miniszter szerint igencsak kedvező feltételeket teremtenek Nigériában a külföldi befektetőknek.

Reggeli gyors
2021.08.26., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit