„Klubrádió
Reggeli gyors

A Zoom-nemzedék kiveti magából Orbánt

1/07/2021 07:16

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Orbán Viktor ügyesen manőverezve, szép lassan, évek alatt aláásta az uniós alapjogokat, a jogállamot. Azonban valami alapvetően megváltozott, amikor június 24-én a kormány- és államfők az EU-csúcson alaposan kioktatták őt – írta Caroline de Gruyter holland újságíró az EUobserverben megjelent véleménycikkéből.

A magyar miniszterelnök fejére olvasták az Európai Tanácsban, hogy miért mossa össze a melegeket és a transzneműeket a pedofilokkal és a gyermekpornográfiával. Orbán leforrázva távozott a találkozóról, és azt mondta, úgy érzi, mint akit minden oldalról betámadtak. Csak Lengyelország és Szlovénia állt ki mellette.

Úgy néz ki, hogy Orbán alábecsülte a Zoom-generációt a társadalmi vitákban. Ez egy fordulópont? Orbán tényleg átlépett egy határt és végre meg lesz fegyelmezve? – teszi fel a kérdést Caroline de Gruyter. Igen, mintha ez történne.

Majd sorra veszi, milyen érveket sorakoztatott fel Orbán a médiafelvásárlások, a bírák nyugdíjazása során, amelyeket valóban el lehetett fogadni. Mert tehetett ő arról, hogy az oligarchák felvásárolták a független sajtóorgánumokat? Nem ő tette és az Unió szabad piacáról szóló elvek ezt nem tiltják. Az, hogy fiatalabb bírákat juttatott pozícióba? - megint csak egyezik a fiatalok munkanélküliségét segítő uniós célkitűzésekkel.

A most nagy vihart kavart törvényére azonban nincs elfogadható magyarázat. Ráadásul, már mindenkinek elege van Orbánból és a vétóiból. A Z generáció, azaz az 1995-2005 között születettek, az úgynevezett Zoom-generáció már számos válságot megélt, individuálisak, műveltek, de hisznek abban, hogy az államnak, ha kell, szükséges beavatkoznia.

Olyan polarizált világban nőttek fel, ahol minden részekre szakadt. Etnikailag és faji megkülönböztetés szerint is a történelem legsokszínűbb, legkülönfélébb rétegeit adják, akik különösen éberek és politikailag korrektek, ha toxikus férfiasságról van szó, vagy a fehér bőrűek privilégiumairól. 84%-uk nem kifogásolja az egyneműek házasságát sem.

Egy szó mint száz, Orbán most a főiránnyal szembemegy. Talán létrát kellene alá tennünk, hogy le tudjon jönni a fáról – véli a kolumnista.

Az Euractiv is beszámolt a szlovák és a Magyar kormányfő budapesti közös sajtótájékoztatójáról, amelyből Eduard Heger miniszterelnöknek az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására vonatkozó mondatait emelte ki. Beszélt a véleménynyilvánítás szabadságáról, a kisebbségek védelméről, de azt is mondta, hogy a vitatott LMBTQ-törvény tekintetében semleges álláspontot képvisel.

Elárulta, hogy érintették a megbeszélésen ezt a témát is, és hangsúlyozta az uniós értékek védelmét, ami a közösség jövőjét is biztosítja. Külön szólt a kisebbségi jogokról, miszerint azt akarja, minden állampolgár otthonának érezze Szlovákiát.

A múlt heti csúcson 17 tagállam írta alá azt a tiltakozó levelet, amit megküldtek a magyar kormányfőnek: Szlovákia a szövegét nem írta alá.

A Fox News hoz tartozó Wisconsin állambeli rádió (WHBL) a Reuters alapján beszámol arról, hogy az uniós ügyekkel megbízott francia miniszter, Clement Beaune szerdán kijelentette, Magyarország ellen szankciók bevezetését várja el az LMBT jogokat sértő törvények miatt.

Azonban nem támogatja Emmanuel Macronnak azt az ötletét, ami szerint ki kellene rakni az Unióból hazánkat. Ellenben az észt-magyar parlamenti közös csoport közleményben jelezte, hogy sajnálattal vette tudomásul, hogy Észtország másik 16 állammal együtt közösen tiltakozott a magyar kormány legfrissebb törvénye ellen. Az Észt Konzervatív Néppárt (EKRE) által kezdeményezett szövegben a kölcsönös tiszteletadást említik a jószomszédi viszony feltételeként, és rossz szemmel nézik, ha egyesek mások belügyeibe beleszólnak.

Szerintük Magyarországnak jogában eldönteni a nemi felvilágosítás formáját és módját, és ez nem ütközik uniós jogokba. A közleményt 13-an írták alá az észtek részéről.