„Köszönjük,
Utcafront

A világ első homokerőműve

2/10/2022 15:57

| Szerző: Klubrádió/Árva Brigitta

Építészeti kalandozásunk során ellátogatunk Hollandiába, a Bodrogközbe, Fertődre, Szombathelyre, Terézvárosba, egy templomot is tartalmazó bérházba, valamint Finnországba egy homokerőműbe.

2022. október 01. Utcafront (2022. október 01., szombat 17:00)
48:05
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta
Egy világhírű holland építész, Herman Hertzberger munkáiról értekezik Sylvester Ádám.

Pecz Samu halálának 100. évfordulója okán a Budapesti Unitárius bérházat mutatja be Kelecsényi Kristóf.

Budapesti Unitárius Templom és bérház
 
Budapesti Unitárius Templom és bérház
Fotó: 12akd / wikipedia
 

 

Szinyei Merse Pál híres, piros-fehér csíkos léghajója már valóság lett, ott lebeg egy ideje a Városliget fölött de újabb változata, egy 500 négyzetméteres falfestményként a Szinyei Gimnázium falát ékesíti – amiről Kozár Alexandra beszél.

A Bodrogközben van egy eldugott kis falu, Karcsa. Ott áll sértetlenül egy templom a XIII. századból – Torma Tamás újabb felfedezése.

Ha nem is ennyire, de szintén régi emlék Szombathelyen a XIX. század végén épült víztorony, az első vasbetonnal dolgozó magyar építész, Wünsch Róbert munkája – Kelemen Zoltán avat be a részletekbe.

Wünsch Róbert
 
Wünsch Róbert
 

E hétvégén zajlik Fertőd-Eszterházán a III. Mőcsényi Mihályról elnevezett tájépítészeti konferencia, amelynek vezető témája a kertművészet és a zene kapcsolata. Erről beszélgetek a konferencia főszervezőjével, Herczeg Ágnes tájépítésszel.

Homok került a gépezetbe, mégpedig rengeteg, sok-sok tonnányi, és meleget ad. Megépült ugyanis Finnországban a világ első homokerőműve – Laczik Bálint e műszaki csodáról beszél.

Utcafront
2022. október 1. szombat 17:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Árva Brigitta

Ne hagyja, hogy a Klubrádió elhallgasson! Támogassa a szabad hangot! Kattintson!