„Klubrádió
Esti gyors

A többség már nem is akarja megérteni a korrupciós ügyeket

18/01/2022 21:39

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az ellenzéknek nem rossz téma a korrupció, mert a szavazóik körében a legfontosabb témák között szerepel. A fideszes szimpatizánsok elfogadják, és úgy vélik, hogy a vesztegetési pénzek ellensúlyozva vannak a kormányzat sikereivel. Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója elemezte a választók viselkedését. 

2022. január 18. Esti gyors / részlet, Virág Andrea (22.01.18.)
07:56
00:00

A Závecz Research kutatása felmérése szerint a fideszesek inkább egyetértenek azzal, hogy a kormány eredményei ellensúlyozzák a korrupciót. Mennyire jó téma az ellenzéknek a kormányzati korrupció, a kormánypárti szavazók érzékeli-e a korrupciót Magyarországon, elnézik azt, vagy nem is tudnak róla, esetleg csak azt nézik, hogy milyen eredményei vannak a kormánynak? Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerinte a magyar társadalom már hozzászokott ahhoz, hogy a korrupció a politika és a kormányzás része. Részben így hogyha a "saját" pártjáról van szó, akkor elnézőbb, mintha neki nem szimpatikus erőkről lenne szó, mondta.

 
Virág Andrea, Republikon
 

 

Az adatokból szerinte az látszik, hogy a Fidesz szavazók is tisztában vannak azzal, hogy van korrupció, és nem utasítják el olyan nagy mértékben azt az állítást sem, hogy a Fidesz állampártként működik. Az elemző szerint sok szempont ellensúlyozza ezeket, hogy ne pártoljanak el a kormánypártoktól. Az például, hogy nem értékelik annyira fontos problémának, ennél szerintük a Fidesz érdemei fontosabbak, és azt sem gondolják Virág szerint, hogy a korrupció hátráltatná a fejlődést, vagy hogy nagyobb lenne 2010 óta, mint előtte volt. Tehát az alapállítás, hogy van korrupció és ez nagyrészt a Fideszt érinti, de pártszimpátiától függ, hogy ebből milyen következtetéseket vonnak le.

A választópolgárokat a pénztárcájukon keresztül sokkal közvetlenebbül érintik az olyan kérdések, mint az élelmiszerárak, a nyugdíjak mértéke, "mert látja, hogy mennyiért veszi a narancsot a boltban", de hogy a korrupcióra "elpazarolt" pénz ugyanennek a választópolgárnak az életét hogyan, miben javíthatná, az Virág már szerint "egy sokkal absztraktabb történet".

"Nem mindenki gondolkozik ilyen mélységekben a politikáról". De Virág szerint mindenkinek nehéz megértenie, érzékelnie egy korrupciós ügyben a bonyolult szerződéseket, a pénz mennyiségét, "és egy, a politika iránt nem különösebben érdeklődő, bizonytalan szavazónak nem ez a legjobb szórakozása, hogy megértse, és ez alapján döntsön, kire szavazzon".

Virág szerint a választói ingerküszöb is megváltozott, "vannak olyan ügyek, amik 10-20 éve máshogyan csapódtak volna le a társadalomban", és úgy látja, hogy a társdalom jelentős része már nem is akarja ezeket az ügyeket megérteni.

És bár az ellenzéki szavazóknak is a legfontosabb dolgok a fizetés, a megélhetés költségei, de utána jön a korrupció, ezzel szemben a kormánypárti szavazók mindössze 2% jelölte meg a korrupciót, mint a legsúlyosabb problémát, nagyon a lista végére szorult.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatja meg.