„Klubrádió
A lényeg

A szakszervezetek szerint megszűnhet a művészettörténet tantárgy a középiskolákban

10/11/2023 13:19

| Szerző: Klubrádió

A Café Péntek című műsorunk november 10-i adásában egy neve elhallgatását kérő pedagógus azt mondta, a döntésről mindössze egy szűkszavú utasítást kaptak kézhez, az erről szóló indoklást viszont hiába vártak. A teljes beszélgetést ma este 8 órától hallgathatják meg.

Nem lesz a jövőben művészettörténet tantárgy a magyar középiskolákban – így tudják az oktatási érdekképviseletek.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos ügyvivője azt mondta, információik szerint művészettörténetből 2024-től már nem lehet érettségizni, és magát a tantárgyat is megszüntetik. A szervezet úgy értesült, a művészettörténet egyes elemeit más órák tananyagába integrálják.

Hasonlóan nyilatkozott a Pedagógusok Szakszervezete is. Gosztonyi Gábor, a szervezet alelnöke a Klubrádiónak azt mondta, ők is úgy értesültek, hogy a tárgyból a 2024-es évtől érettségit tenni már nem lehetséges.

A Nemzeti alaptanterv 2020-as, módosított változatában, bár a művészettörténet szó többször is szerepel, a művészettörténet tantárgy teljesen hiányzik – még választhatóként sem jelenik meg.

2023. november 10. A Lényeg - részlet/Művészettörténet-oktatás (Café Péntek)
00:21
00:00

A Café Péntek című műsorunk november 10-i adásában egy neve elhallgatását kérő pedagógus azt mondta, a döntésről mindössze egy szűkszavú utasítást kaptak kézhez, az erről szóló indoklást viszont hiába vártak. Az oktató közölte, az elmúlt időszakban már sejthető volt, hogy egyértelmű cél a tárgy leépítése. Szerinte mindez abból is világosan látszott, hogy míg korábban a tanterv 440 műtárgy és kép oktatását ölelte fel, ez a szám mára drasztikusan, 352 elemre esett vissza, a tanulóktól pedig már csak 130 kép alapismeretét várják el.

"Egy ideje tudjuk, hogy ez meg fog szűnni és sajnáljuk, hogy május 16-án volt az utolsó érettségiző művészettörténetből...magyarázatot nem kaptunk" – mondta a tanár.

Címlapi kép: Orosháza, 2013. január 19., nyolcadik osztályos diákok egységes írásbeli felvételi vizsgája, MTI/Rosta Tibor