„Klubrádió
Reggeli gyors

A rabszolgatörvény lehet az új internetadó

7/02/2019 11:52

| Szerző: Klubrádió

Ha nem is zuhan, de jelentősen csökken a Fidesz támogatottsága. Főleg a „gondolkodó” emberek fordulnak el a kormánypárttól. Íme a Medián legutóbbi felmérésének eredménye.

2019. február 07. Reggeli gyors - részlet 19.02.07.
34:38
00:00

Félmillió szimpatizánst veszített a Fidesz három hónap alatt a Medián közvélemény-kutatása szerint. Ez már tendencia – mondta el Hann Endre ügyvezető igazgató a Reggeli gyorsban. A visszaesés oka a rabszolgatörvény lehet, bár érdekes, hogy nem a leginkább érintettek között tapasztalható az elpártolás. Emlékezetes, hogy az internetadó ellen volt az eddigi legmarkánsabb tiltakozás, akkor is megmozdultak a fiatalok.

A válaszok azt mutatják, hogy az ország három részre szakadt. Egyharmad ragaszkodik a Fideszhez, egy másik harmad az ellenzékkel szimpatizál és a harmadik harmadnak nincs pártja. A kormánypárt támogatottsága 45-ről 38 százalékra esett, de a csalódott emberek nem álltak át más politikai párthoz, a bizonytalanok táborát növelik.

A földrajzi helyzetet elemezve egyértelmű, hogy Budapesten áll rosszabbul a Fidesz, itt 11 százalékos a visszaesés, a falvakban 5. Az iskolai végzettséget nézve: a képzetlenebben között alig van változás, az érettségizettek körében 7, a diplomásoknál 22 százalékos a csökkenés. Ami az életkort illeti, a diákok 21 százaléka fordult el a kormánypárttól, a középkorúaknál is látható a tábor fogyatkozása, az idősek pedig kitartanak.

 
 

Hann Endre hangsúlyozta, hogy az eredmények alapján a Fidesz népszerűségének zuhanásáról még nem lehet beszélni, de a visszaesés jelentős és ami a lényeg: az utolsó hónapok vizsgálatai egy irányba mutatnak, egy trendet jeleznek.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. FOTÓ: 168 óra.hu; dodekamera.