„Támogassa
Esti gyors

A nyikhajokról… – Hardy Mihály jegyzete

17/08/2023 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

A Szigetről távozóban a rendőröket szidalmazó, kirúgatással fenyegető és kormányközeli kapcsolataival hencegő "kétkezi milliárdos" ügyében megtalálható minden, mint cseppben a tenger. A NER-tenger. Az elmúlt tizenhárom év esszenciája, az összes pökhendiség, a kivagyiság, az erőfitogtatás. Hogy valaki az úgynevezett nagyemberekhez tartozik és emiatt érinthetetlen.

2023. augusztus 17. Esti gyors-részlet (2023.08.17. Hardy Mihály jegyzete)
03:18
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában a …nyikhaj szó jelentésén. Nekem egy vasárnap esti, de csak ma ismertté vált hírrel kapcsolatban jutott eszembe és – már csak a pontosság kedvéért is – megnéztem több, magyar nyelvű értelmező weboldalt. Az eredmény cseppet sem meglepő: nyikhajnak azt a felelőtlen, rendszerint fiatal férfit nevezzük, aki képtelen arra, hogy előre lássa tettei következményét, hiányzik belőle a józan ész és megfontolás. A másik értelmezés: a nyikhaj felelőtlen, semmirekellő, rendszerint fiatal férfi. 

Akik rendszeresen követik a híreket, nyilván tudják, hogy a Sziget Fesztiválról távozó bulizó társaság egyik tagja vasárnap este összetűzésbe keveredett a rendőrökkel, hangosan szidalmazta őket, erősen ittas volt és nem volt hajlandó igazolni magát. A Blikk cikke szerint viszont magas, kormányközeli kapcsolataival fenyegetőzött, meg azzal, hogy kirúgatja a rendőröket. A rendőri intézkedés közben eltört Szetlik Gergő karja. Aki azt ordítozta a cikk szerint, hogy ő bizony Habony Árpád unokaöccse és jaj lesz az egyenruhásoknak!

Eddig az újsághír, ami pusztán csak azért érdekes számunkra, mert megtalálható benne minden, mint cseppben a tenger. A NER-tenger. Az elmúlt tizenhárom év esszenciája, az összes pökhendiség, a kivagyiság, az erőfitogtatás. Hogy valaki az úgynevezett nagyemberekhez tartozik és emiatt érinthetetlen.

Mert hogy Szetlik Gergő ugyan nem közismert közszereplő, de a gazdasági sajtóban a jól értesültek igencsak jól ismerik. Amúgy a Club Tihany egykor volt állami üdülő többségi tulajdonosa a húgával együtt. Így persze nem meglepő, hogy mindössze 30 évesen már vezérigazgató a Club Tihany élén és a gazdasági sajtóban is csak egyszerű, kétkezi „milliárdosnak” titulálják. Aki nemcsak Habony Árpáddal, hanem állítólag Rogán Antallal is baráti és üzleti viszonyt ápol.

Félreértés ne essék, mélyen megvetem a fizikai erőszakot, a rendőri erőszakot meg különösen. Főleg, ha indokolatlan és aránytalan. Ezt a vasárnapi esetet a K-hídon nyilván máris nagyon alaposan kivizsgálják, minden oldalról rögzítik, hogy az intézkedő rendőrök vajon a jogszabályoknak megfelelően, arányosan és szakszerűen intézkedtek-e. A törött kar mégiscsak törött kar, nyolc napon túl gyógyul. Valahogy mégis az az érzésem, hogy ebben az esetben nem az egyenruhások hibáztak. Természetesen nem akarom és nem is tudom megelőlegezni a szakszerű belügyi vizsgálat eredményét. Mondom, mindez megérzés csupán, de ismerve a mai világunkat, különösen felháborítónak tartanám, ha a történtek miatt bármelyik rendőrnek bántódása esnék.

Mert a történet nem annyira a rendőrökről szól, akik éhbérért egy nyári vasárnap este is beöltözve teljesítettek szolgálatot Óbudán, miközben tízezrek buliztak önfeledten. Vagy önmagukról megfeledkezve. Na, így jutottak eszembe a nyikhajok…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2023. augusztus 17-i adásában hangzott el.