„Klubrádió
Reggeli gyors

A „mobilbörtön” nem megoldás

28/02/2020 12:03

| Szerző: Klubrádió

Legfeljebb átmeneti megoldás lehetne, de annak sem jó. Drága, nem elég biztonságos, nehezen felelne meg az előírt elhelyezési körülményeknek, nincs hozzá személyzet.

2020. február 28. Reggeli gyors - részlet 20.02.28. Tóth Balázs
06:50
00:00

A kormány eldöntötte, a parlament megszavazta, tehát felfüggesztik a rossz körülmények között elhelyezett fogvatartottaknak jogerősen megítélt kártérítések kifizetését. A börtönök túlzsúfoltságát a kormány is elismeri, 115 százalékosra teszi, és ezt sajátos módon akarja enyhíteni. Úgynevezett mobilbörtönökkel, tehát konténerekkel. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ilyesmi létezik külföldön is.

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának vezetője a Reggeli gyorsban arról beszélt, hogy valóban vannak mobilbörtönök. Ezek azonban nem tartós elhelyezésre szolgálnak. Akkor használnak ilyeneket, ha például átépítenek, felújítanak egy hagyományos börtönt, vagy olyan nagy megmozdulásra számítanak a hatóságok, amelyen sok ember előállítására számítanak. Magyarországon a déli határ tranzitzónájában helyeznek el konténerekben menekülőket.

A kormány terveiről még nem tudni részleteket, de azt már közölték, hogy 30 milliárd forintot szánnak a megvalósításra. Mellesleg hagyományos börtönt építeni olcsóbb, mint ilyen konténertelepeket.

A mobilbörtönnel kapcsolatos első aggály tehát az, hogy drága. A másik, hogy túlságosan nagy a biztonsági kockázat. A harmadik, hogy egy konténer gyakorlatilag nem szigetelhető megfelelően, télen nem igazán fűthető, nyáron pedig iszonyú meleg van benne, tehát nem felel meg az előírt elhelyezési követelményeket. A negyedik, hogy őrző, ellátó személyzetre is szükség van, miközben a büntetésvégrehajtás így is mintegy 1000 fős létszámhiánnyal küzd.

Tóth Balázs -hangsúlyozva, hogy a részletek ismerete nélkül nehéz korrekt véleményt alkotni- elmondta azt is, hogy a mobilbörtönökben nyilván azokat lehetne elhelyezni, akiknél viszonylag kicsi a biztonsági kockázat, ők azok, akik fogházbüntetésüket töltik. Az elítéltek között ilyen kevés van. Szabály az is, hogy őket a lakóhelyükhöz eső legközelebbi intézetben kell elhelyezni mert így tudják tartani a kapcsolatot a családjukkal, így tudnak a legkönnyebben visszatérni a társadalomba, ha eljön az ideje.

És felmerül még két kérdés. Az egyik, hogy ha a „börtönbiznisz” okozza itt a gondot, akkor a fideszes többségű parlament miért fogadta el a jogszabályt, ami ezt lehetővé teszi. A másik, hogy ha annyira jó ötlet a mobilbörtön, akkor az Orbán-kormány miért nem épített már ilyeneket 10 éve? Már akkor, és azóta is megtehette volna.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Tóth Balázs.

Reggeli gyors
2020.02.28. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert