„Klubrádió
Reggeli gyors

A megfigyelt fotós az elit gazdagodásával foglalkozik

22/09/2021 11:31

| Szerző: Klubrádió

Teljesen egyértelművé vált mostanra, hogy a Fidesz számára kellemetlen embereket figyeltek meg illegális szoftverekkel Magyarországon, de mégis nagy a csönd. A legfrissebb hírek szerint Németh Dániel fotóriporter két telefonjára is telepítették a Pegasust. A Reggeli gyorsban Panyi Szabolcs, az ügyet feltáró újságíró beszélt arról, hogy kinek milyen felelőssége lehet ebben a történetben. 

Ma Magyarországon újságírók ellen nyomoznak illegális szoftverek telepítésével, vezette fel a beszélgetést a Reggeli gyorsban a műsorvezető.

2021. szeptember 22. Reggeli gyors - részlet 21.09.22. Panyi Szabolcs
09:12
00:00

A legutóbb megfigyelt fotóriporterről Panyi Szabolcs, a Direkt36 oknyomozó portál újságírója elmondta, hogy "tíz éve folyamatosan követi, hogy melyik luxusétteremnek, melyik teraszán, Orbán Viktor melyik gyereke, melyik külföldi üzletemberrel, melyik oligarchával, FBI körözés alatt lévő bűnözővel üzletel, hogy Simicska Lajos hogyan seftel, vagy éppen melyik luxus jachttal, ki utazik. Az ő esetében nem igazán lehet felvetni, hogy nemzetbiztonságilag kényes témával foglakozik, amivel például Panyi maga foglalkozik, akinek a telefonját szintén megfigyelték.

Németh Dániel fotóriporter "egyszerűen az elit gazdagodásával foglalkozik".

Szerinte a magyar elhárítószerveknek kellene azt a munkát elvégeznie, amit Németh Dániel elvégzett, például amikor lefotózta, hogy egy török milliárdos egyeztet Orbán Ráhellel a Gresham teraszán, mert felmerülhet az a kérdés, hogy esetleg korrumpálják-e a magyar miniszterelnök családját külföldről. Németh ezeket dokumentálta, látjuk, hova vezetett ez.

Azt a műsorvezetői felvetést Panyi nem kommentálta, hogy az ellenzék miért nem veri hangosan az asztalt. "Mi újságíróként tesszük a dolgunkat, nem fog az ügy elhalni", de azt megemlítette, hogy legalább Mesterházy Attila elment a két titkosszolgálat vezetőjéhez, és megpróbált velük beszélni. Panyi szerint van pár tagja a nemzetbiztonsági bizottságnak, akik "kurtán-furcsán kezelik az ügyet, és itt bezár az egész".

 
Szijjártó jachtozása
 
 
 

 

A Direkt36 júliusban írta az első cikket a Pegasus botrányról, amikor kiszivárgott egy lista, amin telefonszámok voltak. Ők ezeket azonosították, néhány embertől elkérték a telefonját, megvizsgáltatták. Németh Danival nem ez volt: miután megjelent a cikk, a fotóriporter jelentkezett, és megkérdezte, hogy ő szerepel-e a listán, de nem szerepelt, amit egyáltalán nem is értettek, hogy miért nem. Ezután Németh egy ismerősén keresztül elküldte annak a torontói labornak a telefonja backupját, amely megvizsgálta, és megtalálta a készülékein a programot. "Vannak módszerek, szervezetek, amik öt éve azon dolgoznak, hogy a vegzált újságírókról megtudják, lehallgatták-e őket".

Panyi szerint a leginkább az Iphone-on lehet elvégezni ezt a vizsgálatot, Némethnek kettő is van, és mind a kettőt megfertőzték.

Panyit a telefonja lehallgatása miatt a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet képviseli, és egyelőre még csak gondolkodnak, hogy milyen eljárásokat lehetne indítani. "A magyar jogállami keretek között nem tudsz semeddig eljutni ezzel a sérelmeddel, ami elég félelmetes". Szerinte ha beperelné az államot, az ügy ott elvérezne, amikor a bíróság kirendelne egy informatikai szakértőt, aki Panyi szerint valószínűleg egy olyan ember lenne, akik ugyanannak az állami szervnek is dolgozik, mint ami szerintük ebben a lehallgatásban az elkövető volt. 

Panyi elmondta, az a lehallgatás, amire az igazságügyi miniszter ráüti a pecsétjét, az legálisnak számít, és minden titkosított. Ugyanakkor szívesen megnézné, hogy például Németh Dánielhez lehallgatási kérelméhez milyen indokot írtak írtak, "mennyire felel meg a valóságnak, vagy megtévesztették-e a minisztert", akit szerinte elő is lehetne venni, hogy miért adja a jóváhagyását olyan dolgokra, amiknek az indoklásában ránézésre tudni lehet, hogy nem igaz.

Például Chikán Attila mellé mit írnál? - kérdezte Panyi. A közgazdász professzort is megfigyelték.

Az is kiderült, hogy Varga Judit miniszter sok esetben lepasszolta az aláírást az államtitkárnak, ami Panyi szerint az üzleti világból jól ismert módszer. A vezetők azért adják ki az aláírást másnak, hogy őket aztán ne lehessen büntetőjogi felelősségre vonni. Varga Judit nagy menekülést mutatott be kedden, amikor erről az ügyről az RTL kérdezte, ez is része a történetnek.