„Klubrádió
Ötös - Gálvölgyi Jánossal

A magyar kultúra napja – a világ körül

23/01/2021 08:02

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A pénteki Ötösben Gálvölgyi János vendége a magyar kultúra napja alkalmából Erkel László "Kentaur" volt; majd Serbán Attila színművésszel beszélgetett.

2021. január 22. Ötös - Gálvölgyi Jánossal (2021. január 22., péntek 10:00)
86:39
00:00
Műsorvezetők: Gálvölgyi János Szerkesztők: Timár Ágnes
A Himnusz zenéjét jegyző Erkel Ferenc leszármazottja a kezdetekben – bár maga is zenével kezdett foglalkozni – a punk stílust érezte magához közelebb állónak. Olyannyira, hogy barátaival meg is alapította a Satöbbi zenekart, amellyel a Ki mit tud?-on is indultak. Nem mellesleg a jelen adás műsorvezetője konferálta fel őket. Persze később más kapcsolódási pontok is voltak az életükben, hiszen Kentaur más, a színházhoz kötődő műfajokban kezdet megkeresni, és lassan megtalálni magát.

Eleinte plakátokat tervezett Kentaur, majd hamarosan már a díszlettervezést is kipróbálhatta, és a nyolcvanas évek végén a Vígszínházban vetette meg a lábát, mint díszlet-, látvány- és jelmeztervező.

Erkel László Kentaur
 
Erkel László Kentaur
 

Bár rengeteg különleges előadásban dolgozhatott, még többre vágyott, tovább fejlődni és nemzetközi rálátást akart szerezni a saját szakmájára. Így került el Angliába, ahol állítása szerint végül is megtanulta igazán a szakmát, ugyanis maga Cameron Mackintosh producer, illetve az ő produkciói tanították meg az alapokra.

Erkel László akkoriban az angol szakszervezet tagja volt, és ennek keretében végezte munkáit. Majd új irányt vett a karrierje, amikor Oroszországban is kipróbálhatta, hogy tehetsége hogyan „szól” keleten. Több alkalommal készített díszletet szentpétervári produkciók számára.

We Will Rock You
 
We Will Rock You
Fotó: Sárközy Marianna
 

Azóta itthon és külföldön is olyan előadások látványát álmodta meg, mint a Miss Saigon, Az Operaház fantomja, vagy éppen a We Will Rock You, amelynek köszönhetően találkozhatott a Queen együttessel.

Gálvölgyi János és Serbán Attila
 
Gálvölgyi János és Serbán Attila
 

A műsor folytatásában Gálvölgyi János Serbán Attilával beszélgetett. Az énekes-színész először arról a különleges előadásáról mesélt, amely egy egészen váratlan sikert és kihívást jelentett számára. A Liliomfiban, mint ifjabb Schwarz jódliznia kell, és bár élvezi, úgy érzi, még nem tökéletes a technikája. Elmesélte, hogy Peller Anna és a színésznő anyukája tanították jódlizni.

Beregszászról táncosként indult Serbán Attila, és csak később derült ki, hogy fantasztikusan énekel, és a színészi tehetségét is hamar bebizonyította. Még az Operaházban táncosként dolgozott, miközben már megtalálták a színészi feladatok a legnagyobb musicalekben. Többek között az Evita produkcióval Németországban és Ausztriában turnézott.

Serbán Attilát a külföldi után később a magyar közönség is megszerethette az Ének az esőben, a Macskák, a Jézus Krisztus szupersztár, és többek között a Producerek előadásokban.

A művész mesélt arról, hogy most ez a „pihenő” időszak számára jobbára építkezéssel telt, telik, és több időt tölthet a családjával, valamint várja, hogy ismét színpadra állhasson.

Ötös – Gálvölgyi Jánossal
2021. január 21. péntek 10:00
Szerkesztő: Timár Ágnes