„Klubrádió
A lényeg

A magyar fiú úszók megmutatták, mit tudnak - Olimpia 4. nap összefoglaló

26/07/2021 17:19

| Szerző: Klubrádió

Az úszók közül Milák Kristóf magasan a legjobb, Hosszú Katinka címvédőként második idővel jutott tovább. A férfi 4x100-as gyorsváltó ötödik (pontszerző) lett, egy másodperccel megjavítva az országos csúcsot. A női vízilabda-válogatott 10-10-es döntetlent játszott az oroszokkal.

Az úszó Milák Kristóf toronymagasan a legjobb, Kenderesi Tamás pedig a nyolcadik idővel jutott tovább 200 méter pillangón a tokiói olimpián. Hosszú Katinka címvédőként a második idővel jutott tovább 200 méter vegyesen, Sebestyén Dalma viszont éppen lemaradt az elődöntőről, a 17. helyen zárt.

Tokió 2020 - Úszás
 
gyorsváltó
 
Szabó Szebasztián váltja Milák Kristófot a férfi 4x100 méteres gyorsúszás döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án. A Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású gyorsváltó a pontszerző ötödik helyen végzett. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Tokióban magyar idő szerint ma hajnalban döntőket is rendeztek. Ezek egyikében a Milák Kristóf, Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor összeállítású 4x100 méteres gyorsváltó az ötödik helyen végzett, úgy, hogy váltónk közel egy másodperccel megjavította a fennálló országos csúcsot. A négyesből egyéniben Németh Nándor 15. lett 200 gyorson, így ott lemaradt a fináléról.

Negyedik lett a kardozó Márton Anna, aki többször a térdét fájlalva aratott három magabiztos győzelmet, és került be a legjobb négy közé, ott viszont kikapott az orosz Velikajától. Márton Anna végül a bronzmérkőzésén is alulmaradt, ugyanis az ellenfél, a francia Brunet 15-6-ra jobbnak bizonyult nála.

Döntetlennel kezdett a magyar női vízilabda válogatott. Bíró Attila együttese első csoportmérkőzésén 10-10-es döntetlent játszott az orosz olimpiai csapattal, úgy, hogy a mérkőzés közben előfordult, hogy négy góllal is vezetett a magyar együttes. A szövetségi kapitány szerint igazságos döntetlen született a mérkőzésen. „Talán kicsit közelebb álltunk a győzelemhez. Volt tartása a csapatnak, a végére talán kissé elfáradtunk, ez is tanulság, hogy talán többet kell cserélni” – mondta Bíró Attila.

Tokió 2020 - Női vízilabda - Magyarország-Orosz Olimpiai Csa
 
A magyar válogatott tagjai a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női vízilabdatornája első fordulójában az Orosz Olimpiai Csapat ellen játszott mérkőzés előtt a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 26-án. Magyarország-Orosz Olimpiai Csapat 10-10. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 
 

A férfi triatlonosoknál Bicsák Bence az igen előkelő hetedik helyen végzett, ezzel a sportág legjobb magyar eredményét érte el az olimpiák történetében. Tóth Tamás ugyanitt a 29. lett. A célba érést követően Bicsák Bence azt is elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt megsérült, amit nagyon nehéz volt feldolgozni és abból felépülni is, sőt, még az elmúlt két napban is annyira fájt a térde, hogy még a lépcsőn sem tudott normálisan felmenni. A fiatal triatlonos így nyilatkozott: "Az volt a taktika, hogy minden szenvedést ki kell bírnom valahogy. Lehet, hogy ha egy kicsit többet beleadok a futás elején, akkor még a negyedik hely is meg lehetett volna, de nem ez a lényeg. Nekem az az álmom, hogy a világ legjobb triatlonosai közé tartozzak, és ez itt az olimpián, Magyarországot képviselve sikerült" – mondta Bicsák Bence.

Cselgáncsban némi csalódásra Karakas Hedvig is elbúcsúzott. A Honvéd 57 kg-os tavalyi Európa-bajnoka a lengyel Kowalczykkal kezdett és wazaarival alulmaradt.

A nyitó nap után hétfőn is Vadnai Benjamin szerepelt a legjobban a magyarok közül a tokiói olimpia vitorlásversenyein. A többszörös korosztályos világ- és Európa-bajnoki érmes a Laser Standard hajóosztályban a kilencedik helyen áll összetettben. Laser Radialban a nőknél Érdi Mária a 20. helyen áll, míg a szörfös Cholnoky Sára a 26. pozíciót foglalja el.

A negyedik olimpiáján szereplő Parti András a 32. helyen fejezte be a hegyikerékpárosok versenyét. A 14-szeres magyar bajnok a pekingi olimpián 23., öt éve Rióban 24. lett, míg a 2012-es londoni játékokon bukott és nem ért célba.

Elfogytak egyesben a magyar asztaliteniszezők, miután a szombaton győzelemmel kezdő Majoros Bence a második fordulóban 4-1-es vereséget szenvedett a dán Grothtól.

(Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás)