„Klubrádió
Reggeli gyors

A külföldi nyaralhat PCR-teszttel, a magyar nem

31/05/2021 09:17

| Szerző: Klubrádió

A kormánynak most nem ez a legfontosabb. A szállodaiparban lesznek változások, új tulajdonosok is megjelennek, miközben a belföldi turizmus repeszt.

Flesch Tamás, a magyar szállodák és éttermek szövetségének elnöke igen erős belföldi turizmusra számít. "Nagyon sok a foglalás", mondta a Reggeli gyorsban.

2021. május 31. Reggeli gyors / részlet, Flesch Tamás (21.05.31.)
07:53
00:00

A foglalások nagy számát ugyanakkor szerinte árnyalja, hogy csak védettségi kártyával lehet a szállodákba bejutni. Van olyan, aki lefoglalta a szállását, azt gondolta, hogy addig megjön a védettségi kártyája, és majd be tud menni a szállodába, de nem így történt. "Ők már az applikációval is bemehetnek, akár közvetlenül az oltás utáni nap is." 

A szállodások több embernél is próbáltak lobbizni, hogy esetleg negatív PCR-teszttel is el lehessen foglalni a szállásokat, de szerinte a kormánynak most nem az az első, hogy ezt lehetővé tegye a magyaroknak. A magyarok közül már sokan be vannak oltva, de a külföldiek estében a negatív PCR-teszt előnyösebb lenne. 

A szállodások jobban örülnének, ha a kormány a támogatásokat hosszabbítaná meg. Az utolsó bértámogatást május végén kapja meg a turizmus, "utána már nincs". Ami megmarad az év végéig, hogy a 4 százalékos turisztikai hozzájárulást nem kell fizetni, és a kiszállítás áfája is csökkentett marad.

Mik a legkedveltebb belföldi célpontok? Flesch szerint ebben nincs nagy változás: a top tízben van Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Hajdúszoboszló, a villányi térség, Eger, a Mátra. A magánapartmanokban is megemelkedett a foglalás, mondta.

Mivel a határok még zárva, csak kevés turista érkezik. Budapesten a szállodások az Európa-bajnokságra várnak, ahova be lehet majd jönni negatív PCR-teszttel is annak a pár tízezer embernek, "ami mindenképpen számítani fog", illetve ugyanez igaz a július végi Forma1-re. Arra számítanak, hogy július 1-től érvényes lesz az európai vakcinaigazolvány, és beindul a turizmus.

Flesch szerint a hitelmoratórium miatt egyelőre nem látni, hogy ki bírja, ki nem az iparágban. Lehetnek "elavult, régi szállodák, amik nem fognak megnyitni, vagy tulajdonost cserélnek". De nem számít tömeges változásra.

Szerinte 15-20 százalékkal magasabbak az árak az egy évvel ezelőttinél, aminek az egyik oka, hogy a szállodások is áttértek a dinamikus árazásra, tehát ugyanarra az időszakra is más és más áron lehet megkapni egy szobát, attól függően, hogy mikor foglaltak, a másik ok pedig az, hogy az elmúlt egy évben nőttek az alapanyagárak és a bérek is.