„Klubrádió
Reggeli gyors

A kormányzat elmulasztotta a tájékoztatást, félelemben hagyva sokakat

2/11/2021 11:17

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Kétszáz katonát küld a kórházakba a magyar honvédség. Ebből is látszik, hogy romlik a helyzet, és egyre több embert kell majd ellátni a kórházakban. Répássy Balázs egészségügyi közgazdász szerint ez a logisztikában segítség, de nem fogja megoldani az egészségügy problémáit. Mi történik a borsodi mélyszegénységben élőkkel, tudják-e, miről szól az oltás? 

Újra egyre súlyosabb a Covid-helyzet Magyarországon, ezért is rendelték vissza a katonákat a kórházakba. Répássy Balázs egészségügyi közgazdász a Reggeli gyorsban azt mondta, minden segítség jól jön, örülnek neki, "de ne higgyük, hogy egy szakképzett ápolót vagy intenzíves orvost egy főhadnagy vagy egy tizedes tud helyettesíteni"

2021. november 02. Reggeli gyors (2021. november 02., kedd 06:00)
138:53
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

(A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 1:06:12-től hallgathatja meg).

Szerinte mindenkinek tele van a hócipője a vírussal, de sajnos nagyon rossz a helyzet: hetente duplázódik az esetek száma, exponenciális, és élesebb az emelkedés, mint az előző hullámokban, jelentette ki, és hozzátette, hogy szerinte az intézkedésekkel elkéstek. "Nyomtuk az oltást, mert ez a megoldás, de az oltási hajlandóság egy hónapja tetőzött. Háromból két felnőtt van beoltva, és nem tudjuk, hogy az az egy miért nem oltja be magát".

Szerinte a mostani egy nagyon masszív, csökönyös vírus, aminek nagyon nagy a fertőzőképessége, ezért nem elég a korábbi oltás. A legtöbb oltás fél év múlva veszít a hatékonyságából, ezért nem elég kizárólag az oltásra fókuszálni. "Kell a maszkviselés, a zárt helyeken nem csak a BKV-n, mert ugyanolyan esély van megfertőződni, ha egy zsúfolt közértbe megyünk vásárolni". Felrótta a kormányzatnak, hogy sokan nincsenek tisztában a valós adatokkal, és nekik a szakemberek sem tudnak segíteni, mert ők sem férnek hozzá a kormányzati adatokhoz, hogy hányan vannak kórházban oltottak és oltatlanok.

Koronavírus – Oltás Nyíregyházán
 
Kórház katona
 
Nyíregyháza, 2021. május 9. Érkezéskor megmérik egy nő testhőmérsékletét a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 9-én. MTI/Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila
 

 

Répássy szerint további intézkedésekre is szükség lenne, valamint szűrővizsgálatokra, tesztelésre, amivel tovább lehet csökkenteni a fertőzések számát. "Ma kezdődött az iskola, a heti duplázódás folytatódni fog" - jósolta.

Szerinte alkotmánybírósági és bírósági határozatok erősítették meg, hogy "az oltás nem csak egyéni döntés kérdése, hanem a közmegegyezés, közegészségügyi feladat. Nemcsak magamat veszélyeztetem, hanem másokra is veszélyes". Répássy felhívta a figyelmet Portugáliára és az olaszokra, ahol "cudar volt a járvány". Ezekben az országokban az emberek felfogták, hogy ahhoz, hogy az élet folytatódjon, a boltok nyitva maradhassanak, bizonyos korlátozásokat be kell tartani, továbbá magas átoltottságra van szükség. Elfogadták, hogy aki nem hajlandó oltani, annak korlátozzák a mozgási lehetőségeit. Számos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítanak, tájékoztatást adnak, hogy mi van a kórházakban.

A lakosságot felnőttként is kezelik, a járványügyi adatokról tájékoztatják őket, így lehet elérni a lakosság együttműködését, mondta. Az emberek ugyanis így felfogták, hogy különben "letolt maszkkal gyalogolnak bele a halálba". Ez a betegség ugyanis olyan, hogy nem lehet tudni, hogy aki megbetegszik, az sima náthával jön ki belőle, vagy intenzívre kerül, hiába fiatal és erős.

Szerinte tájékoztatással lehet az oltatlanokat meggyőzni. Elmondta a saját példáját is, ő személyesen elment nagyon szegény borsodi településekre, ahol végigjárták a szegények sorát, akik respektálták, hogy orvosként odament, beszélgetett velük, és és ezután sokan jelentkeztek oltásra. "Egy cigánysoron semmilyen információ nem jut el hozzájuk". Szerinte akik oltatlanok, azok között sokan félnek, bizonytalanok, mert információs buborékban élnek, a megnyugtatás, a tájékoztatás, a példa csökkenti a stresszt.