„Köszönjük,
Reggeli gyors

A járvány után az inflációval kell szembenéznünk

23/02/2021 09:54

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A koronavírus nagyban hozzájárul az infláció mértékének növekedéséhez. Míg az olajárak 2020-ban csökkentek, az idén emelkedő árakat tapasztalhatunk. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint ez nagyban befolyásolja a világ jegybankjainak kamatdöntését is. A szakember nem számít kamatemelésre, mert az szerinte visszavetheti a beruházási kedvet, az pedig a gazdaság újraindulását nehezítené.

2021. február 23. Reggeli gyors - részlet 21.02.23. Németh Dávid
05:27
00:00

Az idei évben a konszenzus 3,5 százalékos inflációt mutat itthon, az eurozónában 1,5 százalék körül alakulhat az érték – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a Reggeli gyorsban. Azt is hozzátette, hogy természetesen lehetnek eltérések az év folyamán.

A tavalyi év során az olajár inkább esett nagyrészt a járvány miatt bevezetett korlátozások miatt, az idei évben ennek ellenkezőjét tapasztalhattuk eddig. Emellett a forint árfolyama kifejezetten gyenge, ami meghatározza az üzemanyagárak alakulását. A szakember szerint e tendencia fölfelé húzza majd az infláció mértékét.

Azt is hozzátette, hogy a világon mindenütt az infláció további erősödésére számítanak, 2008-2009-es válságot követő időszakhoz hasonlóan. A kérdés az, hogy az egyes jegybankok miként reagálnak rá. Németh, úgy gondolja, hogy a viszonylagos biztonságot választják majd, és nem változtatnak az alapkamaton, mert nem tudják biztosan, hogy a gazdaságok mikor és hogyan indulhatnak majd újra. Kérdéses például, hogy a turizmus milyen szinten emeli az árait, hogy veszteségeit csökkenteni tudja. Lényegében számításai kivárnak majd.

 
Magyar Nemzeti Bank
 

Az infláció mértékének ismeretében majd úgy tudnak reagálni a jegybankok, hogy visszaszívják azt a rengeteg pénzt, amit addig a gazdaságba öntöttek. Ezt úg tehetik meg, hogy a kötvény- és más eszközvásárlási programjaikat leállítják, valamint a lejáró hiteleknél és kötvényeknél nem biztosítanak új forrást, ennek megfelelően a piacnak kell az újrafinanszírozást megoldania.

A másik lehetőség természetesen az alapkamat emelése. Ettől jelen pillanatban azért tartanak a jegybankok, mert visszavetheti a beruházási kedvet, ez pedig az amúgy küszködő gazdaság újraindulását veszélyeztetheti.

A teljes beszélgetést meghallgathatja a fenti lejátszóra kattintva.

Reggeli gyors
21.02.23. 7:35
Riporter: Dési János