„Klubrádió
Hetes Stúdió

"A hit alapvető feltétele a szabad döntés" - A CEU vitaműsora

22/04/2023 17:53

| Szerző: Klubrádió/Bodnár Barna

A Bibó István Szabadegyetem szervezte szakmai beszélgetésen a vallás közoktatásban betöltött szerepéről beszéltek a résztvevők.

2023. április 22. Hetes Stúdió - részlet, 23.04.22. Bodnár Barna riportja
11:19
00:00

Kiszervezheti-e az állam a közoktatást az egyházaknak? Hogyan hat az egyházi iskolák terjedése az esélyegyenlőségre? Segít-e ez a diákoknak a spirituális szemlélet elsajátításában? Többek között ezeket a témákat érintették azon a beszélgetésen, ami újságírók, egy oktatási szakember, egy hivatásos ateista és egy hívő teológus részvételével zajlott.

A Bibó István Szabadegyetem szervezte azt a szakmai beszélgetést, amelyen többek között az iskolák egyházi fenntartásának körülményeiről, a vallás közoktatásban betöltött szerepéről, a kötelező hitoktatás kiváltott hatásairól, vagy épp eredménytelenségéről is esett szó. A Közép-európai Egyetemen megrendezett eseményen a témában érintett és jártas szakértők vitatták meg az elmúlt 12 évben egyházi igazgatás alá került oktatási intézmények körüli kérdéseket. A vitaest moderátora Para-Kovács Imre, a Klubrádió újságírója volt.

 
Hol a helye vallásnak a köznevelésben? - A CEU vitaműsora
 Fotó: Klubrádió
 

A hatalom fenntartásának eszközeként az egyházi fenntartású iskolákkal a kormány célja egyértelműen a politikai céloknak alárendelt tudatos nevelés lenne, ez azonban láthatóan nem működik, mivel a társadalom az erővel kikényszerített dolgokra jellemzően ellenállással reagál – mondta Békés Gáspár, újságíró, ifjúságpolitikai aktivista. Hozzátette azt is: régebben az egyház volt a tudás őrzője és az információ egyetlen forrása, a jelenlegi korban viszont a fiatalok számára - főként az internetnek köszönhetően – kinyílt a világ, így az önképzés sokkal meghatározóbb, mint az, amit – adott esetben egyházi – iskolában hallanak.

Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint az egyházi fenntartású iskolák rendkívül rossz hatással vannak az amúgy is nehéz körülmények között élő közösségekre, ugyanis amint egy kisebb településen lévő néhány iskola közül az egyik egyházi, vagy alapítványi fenntartásúvá válik, a jobb lehetőséggel rendelkező szülők átviszik oda gyermekeiket, ezzel pedig a többi intézmény behozhatatlan hátrányba kerül.

A politikai szavazótáborban egyaránt vannak ateisták és hívők is, függetlenül attól, hogy a kormánypárt próbálja az erkölcsöt és a vallást összemosni, mondta Waldmann Tamás, a Magyar Ateista Társaság elnöke. Nem lehet egyértelműen kijelenteni azt sem, hogy Magyarországon minden keresztény, vagy vallásos ember a kormánypártra voksolna, tendenciák azonban vannak, tette hozzá.

Perintfalvi Rita magyar katolikus teológus, hittanár úgy fogalmazott: az egyházi és állami iskolákban kötelezően tartott erkölcstan- és hittanórákkal kapcsolatban: a hit alapvető feltétele az ember szabad döntése, éppen ezért nem lehet kényszeríteni, mert ez ellentétes hatást vált ki.

Békés Gáspár szerint az oktatásnak mindenképpen világinak, nem pedig egyházinak kell lennie, ezzel biztosítva a jogot a gyerekeknek arra, hogy szabadon válasszák meg azt a vallást, vagy spirituális tevékenységet, ami hozzájuk leginkább illik. Hozzátette, az állam feladata nem az, hogy egy adott vallást kényszerítsen az emberekre, hanem szilárd alapot nyújtani a társadalom számára, ami az ellentéteket és egyenlőtlenségeket mérsékli.

A beszélgetést a Bibó István Szabadegyetem rendezte. A kezdeményezés célja, hogy hasonló programokkal, megfelelő háttértudást biztosító keretek között beindítani és erősíteni a párbeszédet különböző politikai hátterű aktivisták között.

A riportot a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió
2023.04.22., szombat 15:00
Riporter: Bodnár Barna