„Támogassa
Reggeli gyors

A hajléktalan nők a megaláztatástól való félelmükben nem járnak kezelésre

15/12/2021 12:36

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Kezdetben takarókat vittek a fagyoskodó hajléktalanoknak, most már ott tart a Budapest Bike Maffia, hogy hajléktalan nőknek nőgyógyászati rendelőt adnak át.

2021. december 15. Reggeli gyors (2021. december 15., szerda 06:00)
134:20
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A teljes beszélgetést a lejátszóra kattintva 78:07-től hallgathatja meg.

Budapest Bike Maffia alapítója, Havasi Zoltán szerint továbbra a hajléktalan nőknek létrehozott nőgyógyászati rendelő bár továbbra is rock and roll, de az egyesület életében egy szintlépés is, mert egy olyan nagy intézménnyel, mint a BMSZKI, közösen tudtak létrehozni egy "állati hasznos dolgot". Egy intézmény és egy civil szervezet együttműködése működőképes modell, ami baromi jó, mondta.

A hajléktalan nőknek létrehozott nőgyógyászati rendelőre az idén novemberben kezdtek gyűjteni, és gyorsan össze is jött rá 9,8 millió forint. Az ötlet azonban már több egy éve megszületett azután, hogy a Családok átmeneti otthona igazgatójával beszélgetve megtudták, hogy "erre óriási szükség van", hiszen a hajléktalan nők és az átmeneti otthonba élő nők, nagyon ritkán járnak el kezelésre, mert félnek a megaláztatástól. A rendelővel kapcsolatos szervezés 11 hónappal ezelőtt kezdődött, és Havasi szerint Nőnapra, március 8-ra át is fogják tudni adni.

A rendelő kezdetben hetente egyszer fog működni, mert jelenleg ennyire van keret.

 
Budapest Bike Maffia
 
Budapest Bike Maffia hajléktalanokat segítő civil szervezet
Facebook
 

 

Egy olyan projektről is beszámolt, amit 4 éve kezdtek, ez a kiskert projekt, ami hajléktalanszállók melletti területek kertesítését, zöldesítését jelenti, kerteket építenek, ahol az ott élő hajléktalanok maguknak tudnak zöldséget termelni. Újbudán jelenleg van egy 2000 négyzetméteres kertjük is, ahova tavasztól rászoruló családok mehetnek, a rekreációs rész saját földet kapnak, és megtanítják őket különféle föld nélküli technológiákra.