„Köszönjük,
Reggeli gyors

"A Fidesznek és az országnak is hátrányos, ha függetlenek maradnak az EP-ben"

20/06/2024 14:19

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Kérdés, megéri-e bevállalni a Fidesznek az Identitás és Demokrácia (ID) frakcióba tartozó szélsőségesekkel a közösködést, miután az ECR nem kért a magyar kormánypártból. Ha csatlakoznának, Orbán Viktor lenne az első ID-s kormányfő az Európai Tanácsban. Más lenne azonban a leányzó fekvése, ha Marine Le Pen megnyerné a választásokat. Arató Lászlót, a Klubrádió brüsszeli tudósítóját kérdeztük.

2024. június 20. Reggeli gyors - részlet l Arató László 2024.06.20.
07:25
00:00
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció vezetője a héten jelezte, nem látnák szívesen soraikban a Fidesz képviselőit az Európai Parlamentben. Ráadásul eldőlt, hogy többek között a romániai szélsőjobboldali pártot, az AUR-t felveszik. 

„A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!” – írta szerda este Facebook-oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Vélhetően az AUR részéről is hasonlóan éreznek a Fidesz iránt, de ettől függetlenül más, korábbi tagpártok is jelezték, hogy ha a magyar kormánypártot felvenné a soraiba az ECR, akkor ők távoznának – az egyébként inkább a közép felé nyitni próbáló Meloni pedig nyilván kiszámolta, több lenne a távozó, mint a Fidesz és a KDNP részéről érkező 11 képviselő – magyarázta Arató László, a Klubrádió brüsszeli tudósítója a Reggeli gyorsban.

Egyelőre tehát – az a 2021-ben, a Néppárttal való szakítás után kialakult – helyzet maradhat, hogy a Fidesz képviselői függetlenként dolgoznak az EP-ben. Ennek vannak hátrányai a kormánypárt és az ország számára is, a fideszes képviselők nem kapják meg előre az anyagokat, nem kapnak bizottsági helyeket, nincs mögöttük egy támogató pártcsalád – vagyis jobban elvész a hangjuk a 720 fős testületben – mondta el tudósítónk.

Orbán Viktor Varsóban
 
 Orbán Viktor még 2021. december 3-án Varsóban, európai konzervatív vezetők - többek között Mateusz Morawiecki és Marine Le Pen társaságában.
 
l MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

A másik lehetőség a csatlakozás a Marine Le Pen fémjelezte, az ECR-nél szélsőségesebbként számontartott jobboldali pártokat tömörítő Identitás és Demokráciához (ID) – ott tárt karokkal várnák Orbánékat. Ez a frakció jelenleg kisebb, mint a zöldeké – igaz, vannak még független képviselők a piacon – hívta fel a figyelmet Arató. Marine Le Pen nemrég azzal próbálta szalonképesebbé tenni a frakciót, hogy kitették a német AfD-t, de még így is kérdés, hogy a magyar kormánynak érdeke-e bevállalni a szélsőséges társaságot. Ha ide csatlakozna a Fidesz, akkor Orbán Viktor lenne az egyetlen ID-s kormányfő az Európai Tanácsban. Ugyanakkor más lehet a leányzó fekvése, ha Marine Le Pen esetleg megnyeri a nyári választásokat – véli Arató.

A Klubrádió tudósítóját a júliusban induló magyar elnökség programbemutatójának fogadtatásáról is kérdeztük, a teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

A címlapi képen Mateusz Morawiecki, Orbán Viktor és Marine Le Pen az európai konzervatív pártvezetők munkaülésének második napján Varsóban, 2021. december 4-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Reggeli gyors/interjú Arató Lászlóval
2024. június 20., csütörtök 07:50
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János