„Klubrádió
Reggeli gyors

A diktátor bácsi

8/07/2019 10:34

| Szerző: Klubrádió

Az idősebbek egy része nosztalgiával gondol a Kádár-korszakra, a fiatalok között is sokan értékelik pozitívan.

2019. július 08. Reggeli gyors - részlet 19.07.08. Földes György
04:54
00:00

Harminc éve halt meg Kádár János, 1989. július hatodikán, azon a napon, amikor Nagy Imrét rehabilitálta a bíróság. Az emberek egy része úgy emlékezett rá, mint egy véres kezű diktátorra, a másik része pedig úgy, mint Jani bácsira.

A Kádár-éra legjobb éveire gondoltak sokan a rendszerváltás után is, amikor összehasonlították a két korszakot. Hiszen az ő idejében volt munka, létbiztonság. Földes György történésztől azt kérdezte a Reggeli gyorsban Szénási Sándor, hogy vajon mennyire van még jelen a társadalomban Kádár, illetve a Kádár-rendszer.

A nosztalgia inkább az idősebbekre jellemző, de a fiatalok is pozitívan értékelik általában az ő korszakának utolsó éveit. Ebben az ifjabb korosztály igazságkeresési hajlama játszhat szerepet, illetve a gyanakvás a mostani emlékezetpolitikával szemben, amely restaurálni akarja a történelmet, és kitakarja belőle az 1945 utáni korszakot.

A diktátor és Jani bácsi közötti ellentmondás feloldása azért nem olyan bonyolult feladat. A kemény diktatúrától a puháig gyakorlatilag egy történelmi út vezet. 1953-tól változások sora ment végbe a világban, amelyeket Kádár igyekezett az ország javára fordítani.

1956-ban megtanulta volna, hogy a népet meg kell nyerni, másképpen fogalmazva: meg kell venni. A szovjetek értésére adták, hogy Magyarországon is az ő rendszerüket kell fenntartani, azt rá bízták, hogy ezt hogyan éri el. Mivel nagyon erős volt a társadalmi ellenállás, kemény diktatúrával teremtette meg a hatalmát. Később már konszolidálhatta a helyzetet, elviselhetőbbé tette, hitt abban, hogy a szocializmus élhető, és nem csak egy ideológia.

Az interjút a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan.

Reggeli gyors
2019.07.08. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor