„Klubrádió
Reggeli gyors

A cigányok élete is számít!

24/11/2021 14:16

| Szerző: Klubrádió

Szociális helyett egyenlőségi paradigma: minimumprogramot hirdettek roma szervezetek 2022-re! Megszületett a Roma Politikai Minimum. Orsós János pedagógus volt a Reggeli gyors vendége.

2021. november 24. Reggeli gyors - részlet 21.11.24. Orsós János
15:03
00:00
Elengedhetetlen, hogy a legnagyobb hazai kisebbség rendelkezzen olyan kulturális és oktatási hálózattal, amivel a romák érzékelhetővé tehetnék mindenki számára, hogy Magyarország kultúrája közös, és hogy a cigányok értékei nem merőben különbözőek a nem cigányokétól, hanem merőben hasonlóak egymáshoz. Mindaddig amíg nem rendelkezünk intézményi hálózattal, addig ki vagyunk szolgáltatva a sztereotip elvárásoknak, amibe nem fér bele semmi olyan, ami arra mutatna rá, hogy mi egy kultúrát képviselünk, hiszen mi lehetünk együtt, magyarok és cigányok – mondta Orsós János pedagógus, aki részt vett a program kidolgozásában is.

A cigányok élete is számít! - Roma Politikai Minimum címen programot hirdetett pénteken az Idetartozunk Egyesület a 2022-es országgyűlési választásokra készülve.

Az eddig 83 roma szervezet által aláírt program öt pontban követeli a 2022. évi parlamenti választáson elinduló pártoktól, hogy a magyarországi roma emberek és közösségek emberi, állampolgári valódi egyenlőségét megteremtsék, és az elmúlt 30-50 évben tett ígéreteiket teljesítsék, beváltsák:

1. Politikai jogokat akarunk, a korábban megszüntetett, az önkormányzati szektorban a helyi döntéshozatalban való részvételt biztosító – 1000 – helyi nemzetiségi kedvezményes mandátumot akarunk.
2. A 70 majd 30 éve megígért nemzetiségi intézmény rendszert akarunk Országos Cigány Művészeti Központtal és Múzeummal, anyanyelvi könyvkiadást, a meglévő civil roma kulturális kezdeményezések állami támogatását.
3. Tanulni akarunk! Ezért ragaszkodunk a méltányos és inkluzív, deszegregáló közoktatás megteremtéséhez, kiterjedt és végig gondolt, roma fiatalokat célzó ösztöndíj rendszert, és a 30 éve, 7 régióra kiterjedően megígért nemzetiségi gimnázium és kollégiumi hálózatot akarunk, amelyből mindmáig 5 régióban hiányzik ilyen intézmény.
4. Dolgozni akarunk! Ragaszkodunk hozzá, hogy a roma munkavállalók reprezentációhoz jussanak a közalkalmazotti szférában, hogy célzott adó kedvezmény és bértámogatással segítsék a romák foglakoztatáshoz jutását. Továbbá akarjuk a közmunka rendszer igazságossá tételét és munkavállalói és béregyenlőségük biztosítását, a roma kisvállalkozások önálló támogatását.
5. Közszolgáltatásokat akarunk! Magyarország több száz településén hosszú évtizedek és nemzedékek óta hiányoznak azok az alapvető közmű és közszolgáltatások, amelyeket minden más állampolgár alanyi jogon, természetszerűleg megkap és használ, mint ívóvíz, aszfaltos út, csapadékvíz és szennyvíz-elvezetés, közvilágítás és szervezett hulladék szállítás. Ezek haladéktalan pótlását és kiépítését meg kell kezdeni.

(Címlapi kép: Pixabay)

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/interjú Orsós Jánossal
2021.11.24., szerda 8:10
Riporter: Para-Kovács Imre