„Klubrádió
Reggeli gyors

A buszokon a helyzet fokozódik

28/10/2020 09:44

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Elegük lett a buszvezetőknek abból, hogy egyre több feladatot kapnak, még a renitens utasokat is nekik kellene fegyelmezniük. Mintha nem lenne elég stresszes a vezetés.

2020. október 28. Reggeli gyors - részlet 20.10.28. Szabó István
08:40
00:00

Maszk nélkül nem szabad utazni a BKV járművein. Az emberek nagy része ezt megérti, a szabályt betartja, de mindig akadnak olyanok, akik nem. Őket a vezetőnek kellene figyelmeztetnie, illetve leszállítania. Csakhogy vannak agresszív utasok. Ilyenkor jön a szóváltás, a vita, valahogy leszállásra kell kényszeríteni az utast. A BKV, illetve BKK ezzel letudta a dolgát, bár egy közleményben jelzik, hogy a helyzet az utasok közreműködésével is megoldható.

Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke arról beszélt a Reggeli gyorsban, hogy egyre gyakoribb a konfliktushelyzet. Igaz, hogy a buszvezető kérheti a diszpécser segítségét, de ha csak 8-10 eset fordul elő Budapesten egy nap, akkor is, ez a segítség gyakorlatilag a vicc kategóriájába tartozik. Az is igaz, hogy egyetlen gombnyomással lehet értesíteni a rendőrséget, intézkedést kérve, csakhogy mi történik a rendőrök kiérkezéséig. Szabó István úgy jellemezte a helyzetet, hogy másképp látszik a világ az irodából és másképp az utcáról, a napi forgalomból.

A gépjárművezetőknek segítségre van szükségük. Meg kell szüntetni az első ajtós felszállást, a jegyellenőrzés, illetve jegyárusítás nem az ő dolguk. Valamiféle őrséget, vagy ellenőröket kellene alkalmazni, akik a szabályokat be nem tartó utasokkal foglalkoznának. Ám az igazi megoldást a szakszervezet szerint a fizikai elkülönítés jelentené. Léteznek olyan belső kapuk, amelyek az első ajtón felszálló embereket beengedik az utastérbe, de vissza már nem, tehát akármennyire hőbörög is valaki, már nem tud a gépjárművezető közelébe kerülni. Lásd Svájc.

A busz, trolibusz vezetése egyébként is komoly pszichikai terhelést jelent egy nagyvárosban, ha még ehhez hozzájön a verbális támadás is, az bizony az utasok testi épségét is veszélyezteti. Az pedig nyilvánvaló, hogy a korlátozások elkerülhetetlen szigorításával, és az eltelt idővel egyre nő az emberek türelmetlensége, arra kell tehát készülni, hogy egyre nehezebb lesz a buszvezetők dolga.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.10.28. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük

Az év honlapja 2020 szavazás