„Klubrádió
Reggeli gyors

A „birodalom sírásója” Mihail Gorbacsov

3/03/2021 13:56

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az orosz társadalom egyelőre nem honorálja „Gorbi” teljesítményét, hiszen a szabadságot megélni és élvezni nem egyszerű feladat.

2021. március 03. Reggeli gyors - részlet 21.03.03. Sz. Bíró Zoltán
07:16
00:00

Kilencven éves Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője, a szovjet kommunista párt utolsó főtitkára, aki 1985 és 1991 között irányította a birodalmat. A peresztrojka és a glasznoszty ugyan kudarcot vallott, ám ő olyan változásokat indított el, amelyeket nem lehet megállítani – véli Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő. Szabadságot akart adni, ám a szabadságot élvezni nehéz feladat, és az orosz társadalom egyelőre nem honorálja Gorbacsov teljesítményét. Sőt a „birodalom” sírásójának tekinti.

Már harminc éve nincs a politikában. Ugyan pártot akart alapítani, indult az elnökválasztáson, de kudarcot vallott. A világ másképp ítéli meg. Nobel-békedíjat kapott 1990-ben, elsősorban a nukleáris fegyverek leszereléséről kötött szovjet-amerikai megállapodásért. Nem avatkozott bele a közép- és kelet-európai változásokba, segítette a német újraegyesítést. Ha az orosz nyugdíjára lenne utalva, gyakorlatilag szegénységben élne, de nyugati publikációért tiszteletdíjat kap, ez a forrás áll rendelkezésére.

Mostanság is publikál, illetve ad interjúkat, filmek készülnek róla. Sz. Bíró Zoltán kiemelte, hogy amikor külpolitikai kérdésekről van szó, lojális Putyinhoz, például a Krím bekebelezését sem ítélte el, de az orosz belpolitikáról szólva inkább kritikus. Az orosz elnöknek tulajdonképpen segíthetne is a nemzetközi politikában, de ezt Putyin nem igényli.

A történész megjegyezte, hogy Mihail Gorbacsov vezetése alatt, vagyis a Szovjetunió utolsó éveiben nagyobb volt ott a szabadság, mint most.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:Pixabay.

Reggeli gyors
2021.03.03. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szüts Róbert