„Klubrádió

7+1 lépés a stresszes életmód ellen

4/05/2022 18:56

Gyakran hallhatjuk, hogy a stressz a XXI. század népbetegsége. És ha végiggondoljuk a napjainkat, valószínűleg egyet is értünk ezzel, hiszen igen nehéz olyan rövidebb-hosszabb időszakokat találni az éltünkben, amikor semmilyen feszültség nem ért minket. Mindegy, hogy egy munkatársunkkal alakul ki közöttünk konfliktus, ami stresszt okoz, esetleg párkapcsolati problémáink vannak, vagy éppen az anyagiak miatt aggodalmaskodunk – a stressz sajnos szerves része az életünknek.

Emellett pedig azzal is mindenki tisztában van, hogy ez igen nagy gond, hiszen rövid és hosszú távon is okozhat egészségügyi problémákat. De mégis: mi tehetünk, hogy ne a stressz uralja az életünket?

Mit okoz?

A stressz megnyilvánul fizikai, szellemi és érzelmi állapotokban. Ez tulajdonképpen egy olyan tartósan fennálló aggodalom, nyugtalanság és feszültség, ami a különböző külső ingerek hatására keletkeznek az emberben, azaz: a stressz egyfajta válaszreakció. Leggyakrabban olyan tünetekben mutatkozik meg, mint a kimerültség, a gyakran jelentkező fejfájás, az ingerlékenység és az alvászavar. De hosszú távon okozhat szív- és érrendszeri rendellenességeket, például magas vérnyomást. Hatással van az immunrendszerre, hiszen módszeresen legyengíti azt, extrém esetben, szorongással párosulva depresszióhoz is vezethet.

7+1 lépés a stresszes életmód ellen

Egyértelműen látszik, hogy a stresszes életmód igenis olyasvalami, amit nem elfogadnunk kell, hanem következetesen tenni ellene. Most arra is adunk néhány tippet, hogy hogyan érdemes hozzáfogni.

Táplálkozás

A stressz-szint és a táplálkozás szoros kapcsolatban állnak egymással. Amikor rosszul érezzük magunkat, hajlamosak vagyunk édes vagy zsíros ételekkel vigasztalódni, ezek viszont csak még inkább elnyomják, elfárasztják a testet, így egy ördögi körbe kerülünk. Éppen ezért, ha stresszes az életmódunk, érdemes sokkal több friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanunk. Emellett az omega-3-zsírsav – ami például a halakban megtalálható – egy igazi csodaszerként működhet, hiszen csökkentheti a stressz tüneteit.

Étrend-kiegészítők

Számtalan olyan vitamin és ásványianyag létezik, aminek szerepe van a testünk stressz-válaszában és a hangulatunk szabályozásában. Éppen ezért, ha hiányt szenvedünk belőlük, sokkal hajlamosabbak lehetünk az aggodalmaskodásra. Ilyen például a magnézium, a B6-vitamin, de az E-vitamin is pozitív hatással van az emberi agyműködésre, sőt, még az immunrendszert is támogatja. Mivel ezeket gyakran nem tudjuk csak a kiegyensúlyozott étkezéssel bevinni, érdemes lehet beszerezni őket táplálékkiegészítők formájában.

Mozgás

Mint szinte minden kondícióra, úgy a stresszes életmódra is tökéletes a testmozgás. Nem kell maratonokat futnunk, az is elég, ha heti három alkalommal legalább fél órát futunk, sétálunk, kerékpározunk vagy tornázunk. A lényeg, hogy a sporttal endorfint szabadítunk fel, javítjuk a hangulatunk és még a stressz-szintünket is csökkentjük.

A „nem” hatalma

Sokan azért élnek stresszes életet, mert nem saját magukat helyezik előtérbe, hanem szeretnének mindenki másnak megfelelni. Nos, nekik van egy hírünk: nem létezik olyan, hogy valaki mindenkinek megfelel – azaz: miért is kellene ezt erőltetünk? Nyugodtan szervezzük úgy a napjainkat, ahogyan nekünk a legmegfelelőbb, iktassuk ki a szükségtelen tényezőket egy-egy nyugodt délutánért, és ha arra kerül a sor, egyszerűen csak mondjunk nemet!

Pozitív attitűd

Amikor egy helyzetre negatívan tekintesz és aggodalommal gondolsz, az agyad jeleket küld a testednek, hogy készüljön fel a lehetséges negatív végkifejletre. Azaz: a gondolataiddal te magad tartod stresszben a szervezetedet. Éppen ezért a gondolataink befolyásolásával sokat tehetünk a mindennapos közérzetünkért. Ne gyártsunk lehetséges sztorikat – pontosabban rémtörténeteket –, ne riogassuk magunkat, egész egyszerűen csak várjuk meg, hogy hogyan növi ki magát egy-egy szituáció. Ha ennek tetejében még pozitívan is gondolkodunk, nagyon sokat tehetünk a közérzetünkért.

Kevesebb koffein

Koffeint nemcsak a kávéból, de számtalan szénsavas üdítőből és csokoládéból is „nyerhetünk”. Tudjuk, hogy sokak számára ezek lételemnek számítanak, de ha stresszes életet folytatunk, érdemes kevesebbet adni ezekből a szervezetünknek. Ha ugyanis túl sok koffeint fogyasztunk, hajlamosabbak lehetünk a szorongás érzésére, romolhat az alvásminőségünk, ami még stresszesebbé tehet minket. Úgyhogy érdemes ezeket az élelmiszereket teával, citromos vízzel, esetleg gyümölcsökkel helyettesíteni.

Öngondoskodás

Igenis találjunk időt arra, hogy törődjünk magunkkal. A mindennapi rohanás közepette csípjünk le magunknak egy-egy órát olyan tevékenységekre, amelyeket igazán szeretnénk csinálni. Legyen az egy kis olvasás egy kényelmes fotelben, séta a szabadban, egy nagy fürdő gyertyákkal körülvéve vagy akár egy kis meditáció. A lényeg, hogy csak rólunk szóljon!

+1 Képernyőidő-limit

Nem mindenkire igaz, de azért az emberek nagy része biztosan tapasztalja, hogy túl sok időt tölt akár a laptop, akár a telefon bámulásával. Természetesen sokaknak ezzel jár a munkája, így nem tudják ezt elkerülni. De itt igazából nem is a munkáról van szó, sokkal inkább a közösségi média-használatról és a híroldalak böngészéséről.

Az előbbi azért problémás, mert mások – közel sem valódi – életéhez hasonlítjuk a sajátunkat, ami gyakran lehet kiábrándító és elszomorító. Az utóbbival pedig az a baj, hogy a hírhajhász oldalak általában a lehető legrosszabb képet festik mindenről, ami szintén nem segít egy szorongó emberen. Ezért amennyire lehet, minimalizáljuk a telefongörgetést!

 

Ne törődjünk bele!

Sokan egész egyszerűen elfogadják, hogy az élet stresszes. Pedig ennek nem kellene feltétlenül így lennie! Már néhány apró változtatással is sokkal kellemesebbé tehetjük a mindennapokat, hiszen nem olyan megterhelő bekapni pár E-vitamin-kapszulát vagy éppen egy kellemes habfürdőt venni. Nemde?

(X)