„Klubrádió
Reggeli gyors

7 tipp, hogy kutyáinkat megóvjuk a szilveszteri petárdázás alatt

29/12/2022 12:15

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az állattartók többsége minden évben meglepődik azon, hogy szilveszterkor a petárdák és tűzijátékok halálra rémítik a háziállatokat – erre következtet Tenner Anna, a Lelenc Kutyamentő Egyesület elnöke az alapján, hogy a statisztikák szerint az elmúlt években nem csökkent az újévkor elkóborolt kutyák és macskák száma. Bár a petárdázás tiltott a jogszabályok szerint, mégsem lehet minden "durrogtató" mellé rendőrt állítani, ezért a gazdiknak kell fokozottan ügyelniük kedvenceikre.

2022. december 29. Reggeli gyors - részlet 2022.12.29. Tenner Anna
10:23
00:00

1. Frissítsük a chipadatokat!

Bár állatmentők nagy számban gyűjtik be az elkóborolt kutyákat szilveszter éjjelén, az ő munkájukat nagyban megkönnyíthetjük, ha be tudják azonosítani az adott ebet. Ezért érdemes frissíteni az állat mikrochipjének adatait az állatorvosnál. Ebben mindenképpen legyen egy olyan aktuális telefonszám, amelyen a gazda elérhető.

2. Tartsuk zárt helyen a kutyát!

Ne hagyjuk kedvencünket szabadon, illetve kikötve mászkálni az udvaron. A kinti kutyákat is érdemes ilyenkor beengedni a garázsba vagy egy szobába, ahonnan nem tud kitörni, és átvészelheti a petárdázást.

3. Kérjük ki az állatorvos véleményét!

A kutyákat nem csak a fizikai, de a lelki sérülésektől is védenünk kell ilyenkor. Az állatorvostól kérhetünk olyan gyógyhatású készítményt, ami megnyugtatja kedvencünket. Azonban ezek adagolását már a szilveszter előtt napokkal el kell kezdeni, tette hozzá Tenner. Illetve kinti kutyáknak nem is szabad nyugtatót adni, mert az felboríthatja a hőháztartásukat! A kutya tartási körülményeihez igazodó gyógyszerről az állatorvos tud bővebb felvilágosítást adni.

Petárdázástól megriadt kutyák begyűjtése szilveszter éjj
 
Állatmentő -
Budapest, 2017. január 1. Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány alapítója, Somogyi Zoltán egy petárdáktól megriadt, elszökött kutyát szállít vissza gazdájának a főváros XXII. kerületében 2017. január 1-jére virradó éjjel.
 Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

4. Hangosítsuk fel a zenét!

A kutyák könnyebben átvészelik a petárdázást, ha a beltérben hallható zene hangosabb, mint a kinti zaj.

5. Ne simogassuk bele a félelmet a kutyába!

A kutya nem tud megnyugodni, ha azt érzi, hogy a gazdája is fél. Jobb, ha nem erősítjük fel a kutyában a félelem érzetét, és természetesen viselkedünk.

6. Nyugi csomó

A "nyugi csomó" könnyen elkészíthető kedvencük számára. Az interneten számos segédanyagot találhatunk ennek kivitelezésére.

7. Odafigyelés

Mivel a petárdázókat nem lehet megszabályozni, ezért a gazdák felelőssége, hogy vigyázzanak kedvenceikre. Fontos, hogy ne hagyjuk magukra az állatokat, és biztosítsuk számukra a biztonságérzetet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors/Interjú Tenner Annával
2022. december 29., csütörtök 08:45
Riporter: Herskovits Eszter, Selmeci János