„Klubrádió
Bonyolult dolgok

20. századi tudásanyag, 19. századi módszerek, 21. századi gyerekek

11/11/2021 18:13

| Szerző: Bálint Judit/Klubrádió

Gyarmathy Éva volt a vendégünk, aki Prima-díjas klinikai és neveléslélektani szakpszichológus, az MTA TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos főmunkatársa, a magyarországi Diszlexia Központ és az SNI Tehetségeket Segítő Tanács megalapítója, pszichoterapeutaként is a különleges helyzetű tehetségekkel foglalkozik.

2021. november 11. Bonyolult dolgok (2021. november 11., csütörtök 19:00)
56:55
00:00
Műsorvezetők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit Szerkesztők: Bálint Judit, Korpás Krisztina, Bálint Judit

A műsorban elmondta, hogy nagyon mások a mai gyerekek, mint régebben, egészen más tapasztalatokat szereznek, mint a 20-30 évvel ezelőtt felnővök, és sokkal gyorsabban kell alkalmazkodniuk a világhoz, mint annak idején nekünk, mai felnőtteknek kellett, de ez nem jelenti azt, hogy rosszabbak lennének, és ezért meg kellene változtatnunk őket.

Az azonban igaz, hogy a szülőknek és a pedagógusoknak is fejlődniük kell, nem lehet 20. századi tudásanyagot 19. századi módszerekkel beleerőltetni a 21. századi gyerekekbe. Ha a tanárok autonómiát kapnának, meg tudnák oldani azt, hogy a gyerekeket kevesebb kudarc érje, és így persze azon is el lehet gondolkodni, hogy az oktatásnak ebben a mostani formájában mi értelme van.

Gyarmathy Éva
 
Gyarmathy Éva
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Beszéltünk arról is, hogy nagyon nagy mértékben megnőtt a speciális nevelési igényű, a figyelemzavaros vagy az atipikusan fejlődő gyerekek száma az utóbbi 25 évben, és az is szóba került, hogy hogyan és miért kellene a gyerekeket megóvni a kovidtól.

Bonyolult dolgok
2021. november 11. csütörtök 19:00
Szerkesztő-műsorvezetők:
Bálint Judit és Korpás Krisztina