„Klubrádió
Esti gyors

1+1 százaléknyi szabadság – Selmeci János jegyzete

19/05/2023 18:02

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A "magyar választónak" nincs szándéka, és nincs igazán lehetősége sem a közpénzt értelmesen elköltő kormányt választani, arra viszont van, hogy jó dolgokra adja a pénzét.

2023. május 19. Esti gyors-részlet (2023.05.19. Selmeci János jegyzete)
02:20
00:00

Egy sosem volt polgári Magyarország fénye vetül arra a kiváló lehetőségre, hogy évente egyszer dönthetünk arról, mire költse az adófizetők pénzét amúgy rendszerint elherdáló, borzalmasan drágán és rosszul működő állam az adónk egy plusz egy százalékát. Remek dolog, és az sem baj, hogy tudatosan kell döntenünk róla; ha nem figyelünk, ha nem vesszük a fáradtságot, hogy a NAV oldalán kikeressük a támogatandó szervezetet, az adónk maradékából is kék plakátok lesznek. Lelkünk rajta!

A számokra kevéssé szimpatikus, de sokakban megtalálható „oldjon meg mindent az állam, és tartsa el azt, ami szerintem fontos” attitűdtől meglehetősen távol áll, hogy egyes civil és egyházi szervezetek lehetőségeiről, sőt akár életben maradásáról mi magunk dönthetünk. A közpénz milliárdokból kistafírozott kormánybarát társaságok, és a dollármilliókat ideológiai alapon is, a társadalmi beágyazottságot és hasznosságot olykor figyelmen kívül hagyva osztogató nemzetközi donorok világában kiemelten fontos az adófizető polgár, aki önállóan dönthet arról, hogy kinek adja oda a pénzét.

Egy hallgatói által fenntartott rádió munkatársaként nyilván jó látni, hogy tavaly több mint négyezer embernek volt fontos ilyen formában is támogatni a munkánk, de egy kisebb, helyi ügyeket képviselő civil szervezet aktivistái számára is fontos visszajelzés lehet akár néhány tucat ember támogatása is. Érdemes lapozgatni a NAV által közzétett táblázatot, mert vannak benne érdekes meglepetések, és jól játszik például az is, hogy a sajtóban gyakran szereplő, közéleti szerepet vállaló civil szervezetek mennyire nyerték el az adófizetők bizalmát.

A magyar választóknak jelenleg nincs szándékuk, és nincs igazán lehetőségük sem a közpénzt értelmesen elköltő kormányt választani, arra viszont van, hogy a pénzüket, és évente egyszer az adójuk egy százalékát is, valami számukra fontos dologra költsék.

SZJA 1 SZÁZALÉK: SZABAD SÁVÉRT ALAPÍTVÁNY

De tényleg, csak néhány kattintás az egész. Hogy ne kék plakátokra menjen. 

Selmeci János jegyzete a 2023. május 19-i Esti gyorsban hangzott el.