„Klubrádió
A lényeg

Navracsics: Diszkriminatív a döntés az Erasmusról

10/01/2023 19:30

| Szerző: Klubrádió

Diszkriminatívnak tartja Navracsics Tibor miniszter az uniós döntést, amely szerint a magánalapítványi formában működő egyetemeket kizárnák az Erasmus+ programból.

Levélben fordul Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter két uniós biztoshoz, hogy választ kapjon arra, az mi a gondja az európai bizottságnak az alapítványi egyetemekkel, miután az Erasmus+ programból kizártak 21 felsőoktatási intézményt, amely magánalapítványi formában működik.

Navracsics Tibor azt mondta, értetlenül állnak az uniós döntés előtt; a miniszter azt állította, hogy az Európai Bizottság kifogásait teljesítették, kérésüknek megfelelően módosították a törvényt. A bizottság korábban ugyanis két követelést fogalmazott meg a kormánnyal szemben: az egyik az volt, hogy a közérdekű alapítványok beszerzései is tartozzanak a közbeszerzési eljárás hatálya alá. A másik feltétel arról szólt, hogy a kormány dolgozzon ki szigorú összeférhetetlenségi szabályrendszert.

A miniszter szerint  az uniós döntés következménye az lesz, hogy a nem alapítványi egyetemek diákjai részt vehetnek az Erasmus-programokban, az alapítványiak nem – ez pedig Navracsics Tibor szerint diszkriminatív.

Fazekas János, az ELTE Közigazgatási Jogi Tanszékének docense pedig a Qubit kérdésére azt mondta, „ez olyan, mintha atombombát dobtak volna a hazai felsőoktatásra. Ha megvalósul, a továbbiakban nem sok értelme lesz alapítványi egyetemen tanulni, tanítani vagy kutatni, mert a hazai felsőoktatást 20-30 évvel ezelőtti állapotba veti vissza.”

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)