„Klubrádió
A lényeg

Pécs mellett épülő autógyárat jelenthet be Hszi Csin-ping és Orbán

27/04/2024 09:53

| Szerző: Klubrádió

Hatszáz hektáros területet minősítettek ipari övezetté Bicsérden, a Szabad Európa információi szerint a kínai elnök látogatása során jelenthetik be az új autógyár érkezését.

Hszi Csin-ping kínai elnök magyarországi látogatása során jelenthetik be, hogy a Great Wall Motors (GWM) autógyárat épít a Pécs melletti Bicsérden – értesült a Szabad Európa

A GWM elektromos autókat és az azokba való akkumulátorokat gyárt és forgalmaz. A magyarországi lehet az első európai üzeme, ahol az Ora nevű középkategóriás márkája mellett a prémiumkategóriás Wey nevű típust is gyártani fogja. Utóbbiból Németországban tavaly szeptemberig 3400-at értékesített – erről még március közepén írt az mfor.hu.

Korábban, még februárban a 24.hu írta meg, hogy Pécs mellett egy hatalmas, hatszáz hektáros területet minősítettek át ipari övezetté. Vagyis már ekkor arra lehetett következtetni, hogy valamilyen gigaberuházás érkezik. Összehasonlításul, Szegeden a szintén kínai, elektromos autókat gyártó BYD negyven hektáron építkezik. A Szabad Európa információja szerint már az indulásnál nyolc-kilencezer munkavállalóval számolnak.

A GWM magyarországi megjelenését sejteti az is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten kínai útján tárgyalt a vezetőséggel.

A Szabad Európa értesülése szerint pedig Hszi Csin-ping május 8-10-e közötti magyarországi látogatása során Orbán Viktorral közösen elmennek Pécsre is.