„Támogassa
A lényeg

Óránként kétszáz palesztin hagyja el Rafahot – közölte az ENSZ

9/05/2024 07:51

| Szerző: Klubrádió

Óránként kétszáz palesztin hagyja el Rafahot, miután a napokban Izrael kiadta az evakuálási parancsot – közölte a palesztinokat segítő ENSZ-ügynökség.

A szervezet másik tisztviselője a CNN-nek azt mondta, hogy hétfő óta már mintegy ötvenezren távoztak.

Közben a WHO jelezte, hogy a Gázai övezet déli részében lévő kórházak üzemeltetéséhez mindössze három napra elegendő üzemanyag áll rendelkezésre.

epaselect MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS GAZA CONFLICT
 
Izraeli-Palesztin konfliktus
 
Menekültek megsemmisült épületek mellett hajtanak el a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban, 2024. május 8-án. A civileket „ideiglenesen” evakuáljanak egy kibővített humanitárius területre. Május 7-én az izraeli haderő (IDF) kijelentette, hogy szárazföldi csapatai egy éjszakai hadműveletbe kezdtek kelet-Rafah egyes területein a Hamász fegyveresei ellen, akik titkosszolgálati információk alapján átvették a rafahi átkelő gázai oldalát. A palesztin egészségügyi minisztérium és az IDF szerint több mint 34 600 palesztint és több mint 1 455 izraelit öltek meg azóta, hogy a Hamász fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen a Gázai övezetből, valamint az izraeli műveletek Gázában és Ciszjordániában folytatódtak.
Fotó: MOHAMMED SABER / EPA/MOHAMMED SABER
 

Elismerte az amerikai védelmi miniszter, hogy országa felfüggesztett egy Izraelnek szánt katonai szállítmányt. A rafahi katonai készülődés miatt döntöttek erről – mondta Lloyd Austin a kongresszusban tartott szerdai meghallgatáson.

Mint kiderült, nagy robbantótöltetű bombákról van szó, így 1800 darab 1000 kilogramm, és 1700 darab 250 kilogramm súlyú eszközről. A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs végleges döntés a felfüggesztett katonai szállítmány sorsáról. A meghallgatást a közönség soraiból palesztinpárti tüntetők szakították félbe bekiabálásokkal, őket kivezették a teremből.

Már az amerikai elnök is figyelmeztette Izraelt, hogy leállítják bizonyos fegyverek szállítását, ha  jelentős szárazföldi hadművelet indul Rafah ellen. Joe Biden azt mondta a CNN-nek, ha az izraeli haderő bevonul a városba, azokat a fegyvereket, bombákat és tüzérségi lövedékeket nem küldik majd, amelyeket eddig vetettek be ellene. Azt viszont továbbra is biztosítják, hogy Izrael biztonságban legyen – tette hozzá.