„Támogassa
A lényeg

Levágták az osztrákok a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról

29/09/2023 12:08

| Szerző: Klubrádió

Az osztrák vasút, az ÖBB többszöri figyelmeztetés után egyoldalúan bejelentette, hogy

hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról,

és Bécsben kettévágja a Linz, Salzburg és München felé továbbhaladó budapesti railjet vonatokat, írta a Facebookon Vitézy Dávid közlekedési szakember, korábbi államtitkár.

Az ÖBB Azt írta, október 26.-ig az RJX Budapest–Bécs–München járatok a bécsi főpályaudvarig (Hbf) járnak. A Salzburgba vagy Münchenbe utazóknak Bécsben kell átszállniuk.

„Mivel a nemzetközi vonatokon kívül minden más vonatot buszok pótolnak ezen a szakaszon, felfoghatatlan számomra, hogy az osztrákok jelzései után hogy nem sikerült a vonatokat olyan időpontban indítani Budapestről akár a menetrendet módosítva, hogy időben menetrend szerint odaérjenek Bécsbe. (…) Az, hogy ez mégis így történik, egyet mutat: lényegében az intézményes szakmai kontroll megszűnt a MÁV működése fölött, és ezt a fajta rugalmatlanságot és az utasok szempontjainak leghátulra sorolását következmények nélkül meg lehet tenni – az ország legfontosabb nemzetközi vasúti kapcsolatánál” – írta Vitézy Dávid.

Az 1-es fővonal felújítását Lázár János építési és közlekedési miniszter rendelte el, miután egyes szakaszokon olyan pocsék állapotba kerültek a sínek, hogy korlátozni kellett a vonatok sebességét – emlékeztetet a Telex.