„Támogassa
Reggeli gyors

Reggeli ajánló – október 12.

12/10/2023 05:48

| Szerző: Klubrádió

Beszélgettünk többek között az izraeli helyzetről, arról, hogy az IMF szerint nagyobb lesz a hiány, mint amivel a kormány tervez és arról is, hogy magyar neurobiológusok feltárták, hogyan vezérli az agy az emlékek eltárolását és előhívását. A reggeli személlyel Pikó András, Józsefváros polgármestere, korábbi kollégánk érkezett. 

2023. október 12. Reggeli gyors (2023. október 12., csütörtök 06:00)
131:47
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Selmeci János, Herskovits Eszter, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter
A Reggeli gyors csütörtöki témái és vendégei voltak:

Megegyeztek a kormánykoalíció létrehozásáról Pozonyban: Fico miniszterelnök, Pellegrini házelnök lesz – Tokár Géza, politológust kérdeztük.

Szlovákiai választás
 
 Robert Fico, a győztes Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján.
 
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
 
 

Mire lehet számítani Izraelben, Gázában és a Közel-Keleten? Mekkora háború várható? Vendégünk volt Tálas Péter, a Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

Az EU külügyminiszterei továbbra is együttműködnének a Palesztin Hatósággal. Mi történne, ha leállítanák a támogatásokat? És honnan van a Hamász pénze? Csicsmann László, Közel-Kelet szakértő, a Széchenyi István Egyetem docense segített eligazodni.

Sorra tiltják be az iskolai mobilozást az EU-ban, a belügyminisztérium szerint Magyarországon nincs szükség ilyen szabályozásra - Stahly Kata gyermekpszichológussal, a Hintalovon Alapitvány munkatársával beszéltünk pro és kontra érvekről.

Levélben figyelmeztette az Európai Bizottság az X-et (korábbi Twittert), ha nem kezdik el moderálni a Hamász Izrael elleni támadásáról szóló álhíreket, szünteteltethetik az EU-ban az elérését - Ződi Zsolt, jogász, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója mondta el a részleteket.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint idén és jövőre is magasabb lesz a hiány, mint amivel a kormány számol – velünk volt Csiki Gergely, a Portfolio lapizgazgatója.

Magyar neurobiológusok tárták fel, hogyan vezérli az agy az emlékek eltárolását és előhívását - Király Bálint fizikus,a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Lendület Rendszer-Neurobiológia Kutatócsoportjának tagja mesélt eredményeikről.

2023. október 12. Reggeli gyors/Reggeli személy (2023. október 12., csütörtök 09:00): Pikó András
50:58
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter
9 után a reggeli személlyel Pikó András, Józsefváros polgármestere érkezett, aki hosszú ideig – egészen a 2019-es választási kampányáig volt kollégánk.

 
Pikó András
 

A beszélgetéseket a cikkben elhelyezett lejátszókra kattintva hallgathatják meg.